Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.16 / dotaz č. 71046
Dobrý den jsme bytový dům o 13 jednotkách. 12 jednotek má na radiátorech indikátory.
Jedna jednotka prošla rekonstrukcí, odpojila se od stupaček a má samostatný etážový rozvod měřený kalorimetrem. Otázka tedy zní. Je všechno v souladu se zákonem? Předseda nechce akceptovat kalorimetr, trvá na indikátorech. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
v tomto případě je asi rozhodující, zda má 13. jednotka vlastní odběrné místo (tj. vlastní smlouvu s dodavatelem tepla). Pak by platila za teplo podle kalorimetru. SVJ by jí však mohlo účtovat navíc tzv. základní složku nákladů na teplo, která se platí podle podlahové plochy. Základní složka by se vypočetla ze spotřeby naměřené fakturačním měřidlem na patě domu (tj. celková spotřeba pro zbývajících 12 jednotek). To je v souladu s vyhl. č. 269/2015 Sb., §5, odst. 2: "Na byty a nebytové prostory odpojené od vnitřního rozvodu vytápění rozúčtovává poskytovatel služeb základní složku nákladů na vytápění podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce;..."


Pokud je ale kalorimetr pouze podružné měřidlo (tj. měří jen část celkového tepla, které projde fakturačním měřidlem na patě objektu), pak je možné vyžadovat, aby i 13. jednotka měla osazené indikátory stejného typu, jako ostatní byty. Viz vyhl. 194/2007 Sb., §7 odst. 4: "Měřicí a indikační technika), uplatněná u spotřebitelů v zúčtovací jednotce, se instaluje u všech spotřebitelů a je shodného principu a provedení." Teplo by se pak účtovalo všem třinácti jednotkám podle indikátorů, na kalorimetr by se nebral ohled. Toto však není ideální řešení, zejména v případě, že 13. jednotka má jiný typ radiátorů a vlastní regulaci.

Po dohodě (kterou by mělo schválit 100% vlastníků jednotek) lze postupovat i jinak: Z celkové spotřeby tepla pro celý dům (měřené fakturačním měřidlem na patě objektu) se odečte spotřeba naměřená kalorimetrem ve 13. jednotce a zbytek se rozdělí podle náměru indikátorů mezi ostatní byty běžným způsobem. 13. jednotka by pak platila základní složku (vypočtenou z celkové spotřeby domu) plus spotřební složku podle náměru kalorimetru. Tento způsob nám připadá v dané situaci nejlepší.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný