Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.16 / dotaz č. 71067
Dobrý den, prosím mám dotaz zda se energeticky a ekonomicky vyplatí instalace frekvenčního měniče na motoru.
Primární funkcí frekvenčního měniče je měnit otáčky třífázového střídavého asynchronního motoru. Pomocí frekvenčních měničů ovládáme spouštění, zastavování, zrychlování a zpomalování zařízení a rovněž tato zařízení využíváme jako ochranu proti přetížení. Kromě toho jsou frekvenční měniče schopny snížit velikost rozběhového proudu během spouštění motoru díky postupnému zrychlování motoru. Z těchto důvodů jsou frekvenční měniče vhodné pro aplikace, jako jsou dopravníky, ventilátory a čerpadla, které těží ze snížených a řízených provozních otáček motoru.

Všechny teorie úspor jsou prakticky spojeny s kvadratickým průběhem momentu na otáčkách motoru. Teoreticky je úspora snížením otáček úměrná třetí mocnině proti energii do motoru při škrcení. Na polovičních (50%) otáčkách potřebuje motor ventilátoru 1/8 (12,5%) příkonu proti škrcení, na 75% otáčkách 42% příkonu.
Mluvíme o činném příkonu, to znamená z hlediska elektriky kW. V závislosti na konstrukční velikosti motoru se náklady na pořízení frekvenčního měniče vrátí v podobě dosažených úspor energie za dobu kratší než tři-čtyři roky, ale záleží na mnoha okolnostech.

Použití frekvenčních měničů nemusí být z hlediska nákladů efektivní u motorů provozovaných na plné otáčky v normálním provozu.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA
Téma:  Elektřina
tisk