Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.16 / dotaz č. 71252
Přeji dobrý den,

rád bych se zeptal jak je to s PENB na novostavbu výrobní haly, která obsahuje administrativu a sociální zázemí (cca 20% z objemu budovy). Spotřeba budovy je nižší než 700GJ.
Posuzuje se budova jako výrobní hala a tedy nemusí plnit požadavky §7 406/2000, nebo se posuzuje jako administrativa a musí tedy plnit všechny požadavky dle §7 406/2000? Budova se zřejmě posuzuje vždy jako celek?
Dále bych se rád zeptal na rozpor mezi §7 406/2000 odstavec 1 písmena a) až d) a vyhláškou 78/2013 která navíc vyžaduje dle §9 2f) "doporučená opatření pro snížení energetické náročnosti budovy, včetně opatření při změně stavebního prvku obálky, nebo technického systému" Musí tedy PENB pro novou budovu obsahovat obojí tj. doporučená opatření a také posouzení alternativních systémů dodávek energie?

Děkuji za Vaši odpověď
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

Budova se posuzuje podle převažujícího využití. Pokud administrativní část tvoří méně než 50 % objemu budovy, nejde o administrativní budovu. Viz také výklad MPO zde: www.mpo.cz/dokument56108.html
Pokud tedy jde o průmyslovou budovu se spotřebou menší než 700 GJ/rok, pak se pro ni při výstavbě PENB zpracovávat nemusí, viz §7a, odst. 5 zákona č. 406/2000 Sb.

Ke druhému dotazu stručně:
Doporučená opatření pro snížení energetické náročnosti budovy nemusí uvedena být v PENB pro novostavby a v PENB pro účel prodeje či pronájmu budovy.
Posouzení alternativních systémů dodávek energie musí být v každém PENB, mimo PENB zpracované pro účel prodeje či pronájmu.

Podrobněji viz tyto odkazy:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/39893
https://stavebni-fyzika.cz/technicke-forum/technicka-knihovna/energetika/legislativa-normy/story-27

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný