Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.16 / dotaz č. 71584
Dobrý den.

Zrekonstruoval jsem RD (výměna oken a dveří, zateplení obvodových zdí a střechy, kond. kotel).
Jaký význam a přínos pro mě by mělo provedení PENB? Kolik by PENB asi stál?

Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Vážený pane,

děkuji za Váš dotaz.

Provedenou výměnou otvorových výplní a zateplením obvodových konstrukcí bylo s nejvyšší pravděpodobností dosaženo změny více než 25% celkové plochy obálky budovy a jedná se tak o větší změnu budovy dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona). Zpracováním průkazu energetické náročnosti budovy (dále jen PENB) splníte povinnost dle §7 odst. 2 zákona a doložíte tak plnění požadavků na energetickou náročnost na nákladově optimální úrovni.

PENB by měl také obsahovat doporučená opatření pro další snížení energetické náročnosti a posouzení proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie (např. solární panely aj.), která byste mohl dle možností v budoucnu realizovat a která pro Vás mohou být přínosem. Dalším přínosem by mohlo být posouzení možného nároku na dotaci (např. Nová zelená úsporám), pokud ovšem splňujete podmínky programu (http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/). Pro tento účel je však třeba nechat zpracovat i PENB pro původní stav budovy bez zateplení.

Cena za zpracování PENB pro běžný rodinný dům se pohybuje v řádu několika tisíc korun a odvíjí se od velikosti a složitosti budovy a jejích energetických systémů. Celková částka je závislá zejména na existenci nebo neexistenci aktuální projektové dokumentace. Velkou roli při stanovení ceny za zpracování PENB pak hraje serióznost zpracovatele a účel zpracování.

S přáním úspěšného dne
Miroslav Misař
Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař tisk