Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.16 / dotaz č. 71631
Dobrý den,

chci se informovat ohledně odhlučnění sprchového koutu v koupelně v bytovém domě. Měnil jsem dispozici bytu, koupelnu jsem umístil v bytě jinak a stavební úřad trvá na tom, abych akusticky odizoloval sprchový kout (podlahu i stěny), aby dopadající voda nerušila okolní byty, resp. obytné místnosti. Stejně tak mám odizolovat přívody vody i odpady. Zde asi nebude problém a Tubexem toto dokážu vyřešit, nicméně mám zabudovanou podomítkovou baterii (zatím nemám obklady) a nevím, jakým způsobem odhlučnit ji. Dle stavebního úřadu nesmí být žádná armatura pevně spojena se stěnou (zasádrována, přišroubována), aby se nepřenášely vibrace od proudící vody. Můžete mi, prosím poradit, jakým způsobem se dá tato situace řešit? Sprchový kout mám o 15 cm výš nad zbytkem podlahy v bytě. Asi by bylo možné položit podlahový kročejový polystyren a ten zalít betonem. Jak ale ošetřit stěny? Nechci zmenšovat prostor sprchového koutu nějakými obezdívkami. Stěny nově vyzděného koutu jsou z Ytongů.

Děkuji Vám za radu.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Kromě klasického odizolování pěnovou trubkou lze ještě použít potrubí a armatury zvukově izolační. Zde je potřeba opravdu ověřit vlastnosti těchto trubek (ne všechny jsou kvalitní). Jejich vyšší útlum hluku z proudění je zajištěn vyšší hustotou materiálu trubky. Obvykle síťovaný polyetylen třídy A alespoň 1,9 g/cm3. Dále pak závisí na upevnění speciálními objímkami.
Pokud je potrubí vedeno v drážce zdiva nebo i přizdívce pevně spojené s původní zdí, hluk nebo vibrace se bude pravděpodobně přenášet i přes odizolování pěnovou trubicí. Obdobně s podomítkovou baterií - uchycení armatur by snad bylo možno řešit pomocí speciálních objímek.
Aby se vibrace nepřenášely, je nejjistějším řešení použít princip jako u plovoucí podlahy (jak popisujete) i v případě stěny, tedy přizdívku, ve které budou uchyceny armatury hlukově oddělit od původní zdi vložením hlukové izolace do meziprostoru.
Vzhledem k možným budoucím komplikacím (hluk se dá změřit až po provedení úprav a taková akustická měření se po stížnostech často provádějí) doporučuji konzultovat věc spíše se specialistou v oboru akustiky, tato poradna je zaměřena přece jen především na energetické úspory.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk