Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.16 / dotaz č. 71825
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak přerušit tepelný most ocelového nosníku, který je nosný pro velký přesah střechy. Jeden konec je na sloupu a druhý konec ve fasadě(lépe řečeno položený na stěne výklenku). Mám i 3D vizualizaci, kterou mohu poslat.
Dotaz zní jak zabránit tepelnému mostu?
Děkuji moc za odpověd.
Dobrý den
děkujeme za dotaz do naší poradny:
Zřejmě se jedná o tzv. systematický tepelný most, tedy most způsobený opakujícím se prvkem konstrukce stavby, popřř. lokální tepelný most.
Důsledky tepelného mostu mají řadu souvislostí:
1) jaké jsou navazující konstrukce a obalové konstrukce objektu (jejich tepelně-izolační vlastnosti, vzduchotěsnost apod.)
2) kolikrát se tento detail opakuje ve stavbě, jak je tedy četný
3) jaké je vnitřní prostředí (způsob využití, teplota, vlhkost, větrání, vytápění, rychlost proudění vnitřního vzduchu, případně vnitřní zdroje tepla)

Tepelný most může způsobit:
A) riziko vzniku povrchové kondenzace nebo plísní (nastávají dříve než kondenzace obvykle) v kritickém detailu uvnitř stavby, kam je tento nosník zaveden, protože může mít nízkou povrchovou teplotu
B) nežádoucí tepelné ztráty (ty je třeba dát do kontextu celkové energetické koncepce objektu, tedy jak výrazný tento problém je s ohledem na ostatní konstrukce a celkovou energetickou náročnost objektu)
C) případně další související stavebně- fyzikální a materiálové jevy (např. teplotní roztažnost kovu působící na omítky - vznik trhlin apod.)

Řešení:
Nalezení správného řešení situace vyžaduje tedy komplexní přístup, abych byla schopna fundovaně odpověď bylo by třeba provést nejlépe osobní návštěvu stavby a prostorové pochopení souvislostí. Pokud jste schopen poslat projektovou dokumentaci a vyznačit kritické místo a k tomu ideálně ještě fotografie celé situace z interiéru a exteriéru, můžeme se pokusit najít odpověď na dálku.

Předběžně by mohlo zafungovat jedno z těchto řešení:
Zkontrolovat, jestli tento tepelný most bude působit problémy viz A) (lze ověřit např. 3D tepelně technickým výpočtovým posouzením), tyto problémy bych se snažil za každou cenu odstranit, protože mají vliv na kvalitu vnitřního prostředí, zdraví osob atd. dále jestli bude působit problémy C), které mohou být třeba nevýznamné. A následně se podívat na to, jak významný bude vliv na celk. energetickou náročnost objektu tedy problém B),
Stavbně by mohla být možná tato řešení:
Kovový nosník obalit tepelnou izolací v exterieru do vzdálenosti cca 1.5 m nebo více od rozhraní, kdy tento nosník vstupuje do obalové konstrukce stavby z exterieru.
Použít jiné konstrukční řešení, např. nosník s přerušeným tepelným mostem (jedná se o systémový stavební prvek, který má pouze probíhající výztuž, ale jinak v rovině obvodové stěny má tepelnou izolaci).

To je zatím vše co se k tomu dá z mé strany napsat, více po zaslání dalších podkladů, případně se domluvíme na návštěvě stavby.
Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová* - EKIS Liberec tisk