Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.16 / dotaz č. 71830
Dobrý den,
měl bych dotaz k zateplení rodinného domu. Mám klasickou kostku ze 70.let spodní patro z cihel a horní z tvárnic, tl. cca 40cm. Stačí mi zateplit šedým polystyrenem EPS 100 F o tloušťce 12cm?
Kdo je schopen proměřit dům a posoudit jaký materiál zvolit?
Moc děkuji a zdravím vás
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do naší internetové poradny i-EKIS.

Považuji za velmi dobré, že nad zdánlivě „jednoduchou“ věcí, za jakou se mnohdy zateplení domu považuje, uvažujete a jste si vědom možných úskalí a chcete hned v úvodu přípravy takové akce kvalifikovanou radu a konzultaci.
Pro posouzení vhodnosti a ekonomické efektivity je potřeba opravdu dům komplexněji posoudit, a to z několika stránek (nejen síla zdiva, materiál, jeho kvalita, případné problémy s vlhkostí apod.), ale navrhnout také správné a ekonomicky efektivní řešení detailů (např. přechod z obvodového zdiva na zdivo soklu, přechod ke střešní konstrukci apod. řešení ostění apod.). Proto je Vaše prosba o kontakty na energetické odborníky zcela na místě.

Asi nejvhodnější cestou je podívat se na dostupnou webovou stránku dostupnou na stránkách MPO ČR na tomto odkaze: https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/seznam-energetickych-expertu. Zde najdete seznam energetických expertů a můžete si podle místa bydliště vybrat a oslovit je.

Dotyčný odborník pak posoudí Vaše představy a možnosti s technicky správným a ekonomicky efektivním řešením, tedy jaký materiál a jaké síly použít, případně jaký komplexní zateplovací systém zvolit. Ideálně doporučuji nechat si zpracovat také kvalitní projektovou dokumentaci k zateplovacím (případně souvisejícím pracím) tak, abyste mohl při případném oslovení firem pro podání cenové nabídky opravdu efektivně srovnávat na základě jasně daného popisu (co, jak, jakým postupem chcete vlastně udělat, včetně řešení detailů).

S poděkováním za využití internetové poradny Vás srdečně zdraví a hodně štěstí a úspěchů přeje


Ing. Libor Lenža,
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk