Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.16 / dotaz č. 71863
Dobrý den,
na internetové stránce i --Ekis, jsem se seznámil s dotazem č. 34197 ohledně zateplení cihelného zdiva Porotherm 44 EKO+.
Ze tří navržených variant jsou zde uvedeny tepelné ztáty na 1 m2 zdiva 7 W, 5 W, 4,65 W.
Mám dotaz za jaký časový úsek dojde k výše uvedeným tepelným ztrátám.

Děkuji za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do naší internetové poradny i-EKIS.

Pro úplnost ještě doplním přímý odkaz na starší dotaz a odpověď v poradně i-EKIS, kterou ve svém dotazu zmiňujete. Otázku a odpověď najdete na https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/34197

Prostup tepla konstrukcí Q vypočteme jako Q = U*S*(ti-te) tedy Q = součinitel prostupu tepla danou konstrukcí krát plocha konstrukce krát rozdíl teploty venku a uvnitř posuzovaného objektu. Jednotkou je watt [W] na metr čtvereční.
Pokud se podíváme na používané jednotky, tak na jejich základě a s povědomím elementární fyziky, dojdeme k jednoduchému závěru. Jednotka watt [W], je definován v soustavě SI jako J*s-1 (tedy joule za sekundu na mínus prvou). Pokud tedy za jednu sekundu projde konstrukcí 1 W = 1 J*s-1, pak za jednu hodinu (60 minut * 60 sekund = 3600 sekund) to bude 3600 J neboli 1 Wh (watthodina). Opačně, 1watthodina odpovídá výkonu (v našem případě ztrátě - energii) 1 wattu za dobu jedné hodiny, neboli 3600 joulům. Z toho vyplývá, že hodnoty jsou pro jednu hodinu a k pokrytí tepelných ztrát prostupem tepla konstrukcí musím pro danou plochu dodat 7 Wh. Celkovou hodnotu tepelných ztrát prostupem spočteme vynásobením jednotkové hodnoty počtem jednotek plochy dané stavební konstrukce, tedy metry čtverečními konstrukce. Samozřejmě je to trochu zjednodušeno, protože neuvažujeme možný vliv teplených mostů a jiné vlivy.
Pro příklad, kdybychom měli plochu dané konstrukce 100 metrů čtverečních, tak celková tepelná ztráta takovou plochou konstrukce bude činit 7 W * 100 metrů čtverečních = 700 W. Abychom pokryli tyto tepelné ztráty, budeme potřebovat 700 Wh (0,7 kWh) v teple za hodinu.
Pokud to chcete přepočítat na potřebu energie na vytápění, tak se můžete podívat třeba na tyto stránky na kapitolu „Potřeba energie na vytápění“:
http://www.revitalizace.com/teorie-vypocty/co-je-tepelna-ztrata-objektu-a-vypocet-potreby-tepla-na-vytapeni/

Vraťme se k původní odpovědi a uvedeným hodnotám. Pokud použijeme obecně přijímané hodnoty pro výpočet potřeby energie na vytápění a vztáhneme to na jeden čtvereční metr dané konstrukce, bude to pro jednotlivé případy vypadat takto:

Číslo příkladu/ Prostup tepla konstrukcí Q [W/m2] – Potřeba energie na vytápění k pokrytí tepelných ztrát jednoho metru čtverečního dané konstrukce za rok [kWh/a – kWh za rok]
1/ 7,06 [W/m2] – 12,2 [kWh/a]
2/ 4,99 [W/m2] – 8,7 [kWh/a]
3/ 4,65 [W/m2] – 8,1 [kWh/a]

Použité hodnoty k výpočtu (obecné střední hodnoty) – prosím výpočet chápejte jen jako přibližný a orientační:
- počet hodin vytápění denně – 16 hodin
- střední teplota rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou v průběhu topné sezóny - 16,2 °C
- počet dnů vytápění – 242 dnů
- rozdíl mezi výpočtovou vnitřní a venkovní teplotou použitý pro výpočet tepelných ztrát – 36 °C

Zjednodušený a zobecněný výpočet (pouze pro ztráty tepla prostupem):
Evp = (Qp * 16,2 * 16 * 242)/ 36 = (7 * 16,2 * 16 * 242)/36 = 12 197 Wh = 12,2 kWh za rok

Snad se mi to podařilo přijatelnou formou vysvětlit a osvětlit.

S poděkováním za využití internetové poradny Vás srdečně zdraví a hodně štěstí a úspěchů přeje


Ing. Libor Lenža,
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk