Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.9.16 / dotaz č. 72289
Dobrý den, prosím o informaci ohledně fotovoltaiky. Jedná se mi, jaké typy fotovoltaických panelů jsou, co znamená jednotka Wp a jaké jsou typy instalací.
Dobrý den, děkuji za dotaz

Typy fotovoltaických panelů se rozdělují na monokrystalické a polykrystalické panely. Vyráběny jsou z křemíku a principem je polovodičová dioda schopná přeměnit světlo na elektrickou energii. Panely lze rozdělit také podle výkonu. Vyrábějí se panely o nominálních výkonech 10Wp až 300Wp. Nejběžnější typy používané na instalace v našich zeměpisných šířkách je panel mono či polykrystalický s výkonem 240-330 Wp.
Fotovoltaické instalace - ostrovní fotovoltaické systémy jsou určené pro místa bez přívodu elektrické energie od distribuční sítě. Vyrobenou elektřinu je možno uložit do baterií a spotřebovat v čase kdy fotovoltaické panely nebudou vyrábět (noc). Ostrovní systém lze tedy provozovat například na chatách, chalupách, zahradních domcích, jachtách, karavanech, kde mohou mít výkon několika stovek wattů až po rozsáhlé třífázové ostrovní systémy s výkonem několika kilowatt. Instalace s kombinací připojením na distribuční síť, je možné přebytek vyrobené elektrické energie, na základě smlouvy, prodat do sítě. Hybridní systém instalace, je kombinace vlastní spotřeby s uložením přebytku vyrobené elektřiny do baterií.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk