Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.16 / dotaz č. 72377
Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat, kolik by stála větrná elektrárna o výkonu 3 a 6 MW.
Zajmala by mě samozřejmě i návratnost za elektrárnu. Dále by mě zajímalo do jakého výkonu elektrárny stavíte. Pokud by to bylo možné, prosím Vás zašlete výkony jednotlivých elektráren a návratnost investice.

Předem Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním pěkného dne.
Vážený pane,
naše energetická poradna elektrárny bohužel nedodává.

Elektrárny 6 MW se staví spíše na moři, kde je lepší vítr. Stroj s výškou okolo 180 m se pro ČR moc nehodí. V ČR najdete asi 4 elektrárny s výkonem 3 MW, většinou u nás stojí menší. Viz: http://csve.cz/clanky/aktualni-instalace-vte-cr/120

Cena je individuální. Kromě vlastní elektrárny musíte zajistit pozemek a přístup pro stavební stroje, připojení k síti a dopravu komponent. Orientačně se počítá s cenou 2 mil USD/MW, pro větrnou elektrárnu 3 MW to je cca 144 mil. Kč. Získat stavební povolení na větrnou elektrárnu trvá v ČR v lepším případě 3 roky, často i déle. Za tu dobu se mohou změnit jak ceny, tak měnový kurs. (v ČR se vyrábí pouze komponenty pro větrné elektrárny, kompletní stroj si nejspíš musíte objednat v zahraničí).

Návratnost hodně záleží na tom, jak v dané lokalitě fouká. V ČR mají nejlepší instalace roční využití výkonu až 25%, běžně je to 15%. Elektrárna 3 MW tak za rok vyrobí 4,0 až 6,6 tis. MWh. Pro nové elektrárny neexistuje od roku 2016 žádná podpora, elektřinu tedy můžete prodat do sítě za smluvní cenu. Ta se pohybuje okolo 400 až 700 Kč/MWh. V nejlepším případě tedy můžete počítat s tržbami 4,6 mil. Kč/rok.
Prostá návratnost tedy vychází na 32 let. V horší lokalitě, při nižší prodejní ceně nebo nebo při vyšších investičních nákladech, bude návratnost delší.
Pokud budete mít zájem, můžeme vám zpracovat studii ekonomiky pro konkrétní případ, namodelovat výrobu v konkrétní lokalitě, podrobněji stanovit ekonomiku a tok hotovosti atd. V minulosti jsme takovéto studie zpracovávali, ale v poslední době se v ČR moc nových větrných elektráren nestaví.

Přeji hodně úspěchů!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk