Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.16 / dotaz č. 72420
Dobrý den,
s manželem se chystáme postavit v příštím roce pasivní dům. Aktuálně jsme ve fázi studie, jejíž poslední verzi čekám od architektů každým dnem. S domem jsme tedy po vizuální stránce spokojeni. Protože ale chceme stavět především funkčně, ráda bych poprosila o Váš názor. Pozemek máme poměrně malý 19mx23m tj.437 m2 a abychom si neubírali příliš ze zahrady uvažujeme umístit prostory jako je dílna, sklad, technická místnost do sklepa/suterénu pod celým domem 9mx12m. Narazili jsme však na různé názory o smyslu a ceně v pasivním domě. Jaký je Váš odborný názor na to mít suteren v pasivním domě? Je to stavebně složité oddělit jej od obytné části kvůli unikům tepla? Jaké speciální materiály je při tomto charakteru domu nutné pro suterén použít? Jak se řeší větráním těchto prostor? Například anglickými dvorkami (nechceme chodit do domu do schodů)? Existuje nějaké finanční rozpětí při této velikosti?
Děkuji mnohokrát za Váš názor
S pozdravem
Dobrý den,
na takovýto dotaz není úplně lehké odpovědět bez toho, aniž bych znal ostatní souvislosti. Nicméně pokusím se.
Obecně platí, že sklepní prostory spojené s domem, přináší několik problematických míst, které je nutno vyřešit a důkladně se jimi zabývat. Tímto narůstá i cena celého díly, kdy již jen samotné zemní práce jsou poměrně drahé.
Existují dva přístupy, jedním z nich je zahrnutí suterénu do vytápěné obálky budovy a tím rozšíření ochlazované obálky a energeticky vztažné plochy. Tím pádem nemusíme řešit tepelné oddělení těchto prostor od zbytku domu (navíc vámi popsané prostory, jako jsou dílny a technická místnost, by byly stejně vytápěny, tudíž bych doporučoval toto řešení).
Druhým řešením je navrhnout suterén nevytápěný, nicméně toto řešení přináší problémová místo v přerušení tepelného toku mezi suterénem a vytápěnou částí domu (přerušení ve stěnách, v podlaze, schodišti atd.). Dále je třeba řešit tepelnou izolaci v prostoru vstupu do schodiště, který se tak nachází na hranici vytápěného a nevytápěného prostředí, stejně tak je třeba řešit vstupní dveře do suterénu, které by měly odpovídat vstupním dveřím do domu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk