Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.16 / dotaz č. 72454
Dobrý den,

jsme ve fází projektování pasivního domu a rádi bychom na dům v budoucnu nainstalovali fotovoltaiku.

Střechu nám ve studii navrhli pultovou se sklonem směrem na sever (přesný sklon bohužel zatím neznáme). Proto jsem se chtěl zeptat, jaký je Váš názor na tento tvar a sklon střechy? Případně jaké byste pro nás měli doporučení (s ohledem k tomu, že se jedna o pasivní dům).

Děkuji
Hezký den,

bylo by samozřejmě lepší mít střechu orientovanou a spádovanou na jih. Není dobré mít FV panely v protisklonu. Pokud jde zatím o studii, dejte ji přepracovat s ohledem na využítí OZE, ať již fotovoltaického či termického solárního systému. Stavba mi měla umožňovat osazení energeticky úsporných zařízení, která povedou k energetické soběstačnosti a decentralizaci zdrojů energie. To má budoucnost a je třeba se tímto směrem ubírat.

Je chválihodné, že dům je navrhován v pasivním standardu. Pokud budete po studii realizovat prováděcí projekt je potřebné v této fázi vše konzultovat i s energetickým expertem, aby navrhnul optimální řešení zdroje tepla pro dům pro danou lokalitu, kde bude dům umístěn.

Při návrhu energeticky úsporných (nízkoenergetických, pasivních) domů bychom měli prakticky vycházet ze stejných zásad a doporučení jaká se aplikují na běžné domy. Mezi hlavní zásady patří:

Vhodné umístění domu na pozemku a v terénu - provádí se s ohledem na navrženou orientaci místností v projektu a na možnost využití pasivních
slunečních zisků a s ohledem na požadavky týkající se stínění a clonění domu. Dále je třeba zohlednit napojení domu na inženýrské sítě a na komunikace.

Doporučuje se aby pozemek měl mírný sklon k jihozápadu až k jihovýchodu. Nevhodný je naopak pozemek skloněný k severovýchodu až k severozápadu.

Dům by neměl být v zimě a v přechodných obdobích zastíněn od jihozápadu a od jihovýchodu. V letním období je naopak výhodné zastínění domu, vyjma těch částí domu, kde jsou například instalovány sluneční kolektory pro ohřev užitkové vody.

Základní tvar domu – měl by respektovat místní lidovou archytekturu a klimatické podmínky dané lokality, neměl by být příliš vysoký s ohledem na negativní povětrnostní vlivy (déšť, kroupy, silný vítr, sněhová vánice apod.), měl by mít pokud možno nekomplikovaný tvar, vhodný je podélný tvar domu, který umožňuje na jedné z delších stran osadit u obytných místností větší okna (využití pasivních slunečních zisků a lepší osvětlení místností) a na druhou protilehlou stranu, kam se orientují zpravidla vedlejší užitné místnosti, osadit okna menší (nižší tepelné ztráty).

Správná volba typu stromů a keřů a jejich vhodné zasazení na pozemku – může nám pomoci ochránit dům od povětrnostních vlivů a převládajících větrů.

Na rozdíl od běžných domů, bychom ale měli věnovat při výstavbě nízkoenergetického i pasivního domu zvýšenou pozornost tepelným izolacím obvodových konstrukcí, tepelným mostům a stavebním detailům, které mohou ovlivnit tepelné ztráty domu. Zvýšené požadavky jsou také kladeny na vzduchotěsnost domu. Abychom však splnily hygienické požadavky na intenzitu výměny vzduchu (n=0,5 1/h) je třeba mít taková okna, která nám umožňují nastavit například velikost větrací mezery při zavřeném oknu, nebo mít okna s větrací štěrbinou a nebo musíme provádět tzv. řízené větrání pomocí speciálních větracích jednotek. Větrací jednotky se zpětným získáváním tepla (rekuperací) jsou zpravidla podmínkou v pasivních domech.

Velkou pozornost bychom také měli věnovat zejména umístění a výběru vhodných oken, protože jejich velikost a kvalitativní parametry mohou rovněž výrazně ovlivnit tepelné ztráty objektu a to jak prostupem, tak také infiltrací. Na druhé straně nám kvalitní a vhodně umístěná okna zajistí sluneční tepelné zisky, které se příznivě projeví na snížení spotřeby energie na vytápění objektu.

Technická zařízení budov také ovlivní provozní náklady na provoz domu a tak musíme co nejzodpovědněji navrhnout vhodný topný, nejčastěji nízkoteplotní, systém (případně teplovzdušné vytápění) Ne vždy je jednoduché na trhu zakoupit výkonově odpovídající zdroj tepla (většina výrobků je dosud stavěna na větší výkony). Dále musíme věnovat pozornost výběru zařizovacích předmětů a výběru domácích elektrospotřebičů, jež mají patřit mezi energeticky úsporné (nejlépe energetická třída A+,A++,A+++).

K nízkoenergetickému i pasivnímu domu patří také využití obnovitelných zdrojů energií (např. instalace slunečního zařízení pro ohřev užitkové vody a na přitápění , kotel na biomasu s akumulační nádrží, tepelná čerpadla a pod.) a druhotných zdrojů energií (využití odpadního tepla z větrání pro předehřev přiváděného čerstvého vzduchu nebo na předehřev užitkové vody pomocí výměníků pro zpětné získávání tepla), které přispívají jak ke snížení spotřeby fosilních paliv tak také ke snížení emisí zatěžujících naše životní prostředí.

Chování uživatelů domu může velkou měrou kladně ovlivnit spotřebu energií v domě. Naopak nevhodnými návyky či neznalostí jak uspořit energie, mohou být naše náklady i v energeticky úsporném domě vysoké.

Ze zkušenosti je známo, že se během příprav a konzultací s architektem, stavebním projektantem i projektantem vytápění, půdorysy i uspořádání místností často oproti prvotnímu návrhu mění. Je to způsobeno hlavně tím, že není většinou zcela správně dispozičně a logicky navrženo uspořádání místností s ohledem na jejich využívání (pracovní zóna, společenská zóna, odpočinková zóna). Dále nebývají správně umístěny ohřívače teplé vody od místa spotřeby teplé vody (dlouhá vedení potrubí a z toho vyplývající ztráty tepla i větší spotřeba vody).

Nemalou měrou se na změnách dispozice podílí také nově nabyté zkušenosti (viděno v praxi) nebo vyšší finanční náročnost stavby než jsme zprvu předpokládali. Také některé manželky mají někdy představy, které viděly v katalogu, ale které se neslučují se zásadami správného stavění ani s úsporami energií. V tomto případě je vhodné vycházet z následujícího: „Manželky se mění, ale stavby zůstávají“.

Pokud budete potřebovat poradit ve fázi projektu, můžete se na mne obrátit. Rád Vám Vaše dotazy zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce