Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.16 / dotaz č. 72684
Dobrý den,

zpracovávám PENB na kompletně rekonstruovaný objekt s přístavbou. Vzhledem k tomu, že má přístavby energeticky vztažnou plochu větší než 25% (28%) váhám, zda počítat kompletně celý objekt nebo jen část přístavby - investor bude požadovat průkaz i na stávající část. Je tady ještě možnost počítat jako jeden průkaz stávající rekonstruovaný objekt a zvlášť přístavbu.
V obou případech mi ovšem vzniká stejný problém. Objekt slouží jako Základní umělecká škola, ohřev teplé vody je zajištěn elektrickými bojlery a elektrickými průtokovými ohřívači umístěnými v blízkosti umyvadel. V přístavbě se žádné soc. zařízení nevyskytuje, nachází se zde pouze zkušební sál s pódiem a zázemí hudebního sálu. Zkoušela jsem přípravu teplé vody vůbec nezadávat , ale u energonositelů mi tohle zadání hází chybu, proto prosím o radu, jak v takovém případě postupovat.
Dobrý den, děkuji za položený dotaz

vzhledem k tomu, že přístavbou bude zvětšena energeticky vztažná plocha o více než 25% ( §6 odst.3 vyhlášky 78/2013 Sb ) bych doporučil zpracovat PENB samostatně pro přístavbu a samostatně pro stávající budovu. Pro přístavbu budou referenční hodnoty ukazatelů energetické náročnosti stanoveny jako pro novou budovu, pro stávají budovu budou tyto ukazatele stanoveny jako pro větší změnu dokončené budouvy.

Pro stanovení spotřeby TV pro přístavbu bych doporučil stanovit spotřebu dle tabulky A.51 TNI 730331 pro vzdělávací zařízení 10 l/os/den nebo 3,2l/m2/den, kde za plochu se považuje plocha vyučovacích prostor.

Pavel Konečný
Odpovídá:  Ing. Pavel Konečný - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný
Téma:  Legislativa
tisk