Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.16 / dotaz č. 72833
Dobrý den, před necelými 2 lety jsem dokončila celkovou rekonstrukci starého řadového domku a až během provozování jsem zjistila různé závady zejména přístavku, ve kterém se nachází koupelna. V důsledku různých závad teplota v koupelně dosahuje pouze 18 stupňů C (za mírné zimy).
Zjistila jsem, že koupelna je zateplena pouze částečně - že vůbec není zateplena celá "styčná" stěna se sousedem. Domnívala jsem se, že budovy jsou "přilepeny" na sebe. Až nedávno jsem se ale dozvěděla, že tam je cca 5 cm mezera. Díky sousedovým střešním nástavbám (různým zábradlím a zakrývacím deskám) tam totiž není vidět. Fasádníci, kteří dům zateplovali tuto část fasády "neřešili" a ani mě na možné problémy neupozornili. Další věcí je, že abych získala v koupelně prostor/niku pro bojler, ubourala se půlka komína zasahující do místnosti a také komín na střeše nad koupelnou. Otvor po komínu realizační firma pouze zacelila (tenký plech), ale nezateplila. Únik tepla je zde patrný v zimě táním sněhu na střeše pouze v tomto místě. Navíc, v podlaze místnosti je mírně poddimenzovaný elektrický topný kabel a podlaha není dokonale odizolovaná: vodovodní rozvody byly obloženy EPS s velkou vůlí, takže teplo uniká podlahou do podsklepení. Koupelna má celkovou finální úpravu tj. dlažbu, obklady, zařizovací předměty. Rozbourání nedávno dokončené koupelny nemohu akceptovat (finanční a další důvody). Existuje nějaký neinvazivní způsob, jak tuto situaci aspoň částečně zmírnit? Existuje například nějaký izolační nátěr, který by odrážel teplo zpět do místnosti, podobně jako hliníkové fólie za radiátory? A jak na to podsklepení? Děkuji za váš názor.
Dobrý den, děkujeme za položený dotaz, z pohledu tepelné pohody a izolací je zapotřebí s místností Vaší koupelny aktivně zasáhnout, jestliže nechcete, či nemůžete, zasahovat do stavební části koupelny je nutné hledat možnosti zateplení z vnější strany obvodových zdí. Toto jak popisujete není zřejmě příliš realizovatelné, jedinou možností je Vámi okrajově zmíněné podsklepení, pokud je pod koupelnou sklep je možné provést zateplení stropu sklepa, čímž by se mělo dosáhnout snížení tepelných ztrát podlahou. Z pohledu izolačních nátěrů a dílčích úprav se domnívám, že nelze dosáhnout zásadnějších úspor. Bohužel je nutné konstatovat, že i pouhé provedení zateplení podlahy ze strany sklepa zřejmě nebude mít dostatečný efekt pro zlepšení tepelné pohody. Pokud popisujete, že reálně teplota v koupelně dosahuje 18°C a tato má být dle platných norem 24°C jedná se o značnou výkonovou disproporci. Bilančně cca odhaduji, že Vám ve zdroji tepla chybí až 1/3 potřebného výkonu pro zajištění tepelné pohody v místnosti koupelny. Za tohoto stavu bych se zaměřil na instalaci doplňkového vytápění prostoru, což je asi jediný způsob dosažení tepelné pohody bez zásadních stavebních zásahů. Dle popisu bych doporučil zvážit např. elektrický topný žebřík, který se používá do koupelen, tento je připojen do zásuvky a nepotřebuje další úpravy, má olejovou náplň, která nevyžaduje údržbu a výkonově by záležitost zvládl. Topné žebříky se dodávají v různých rozměrových variantách, takže je možné hledat rozměr dle Vašich reálných prostorových možností v koupelně. Závěrečná poznámka k zateplení zrušeného komínového prostupu, zde se domnívám, že pokud je tento ze strany střechy řešen oplechování neměl by být tak zásadní problém tento plech ze střehy demontovat a pod něj dodatečně vložit izolaci, bavíme se o tloušťce alespoň 14 cm minerální vaty. S pozdravem J. Marousek
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Marousek* - EKIS Kladno tisk