Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.16 / dotaz č. 72903
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz: Jde o projekty, kde bude žádáno o dotaci z programu IROP.
V rámci projektovaných úprav bytových domů jsem před problémem, zda mohu připustit návrh výměny stávajících domovních dveří za nové s koeficientem
U> než 1,2 m2.K. Jde totiž o dveře kovové , s částečným prosklením a někdy i s vestavěnými dopisními schránkami. Výroba takových dveří s koef.U=1,2 je dosti problematická a násobně vyšší než dveře s mírnějším požadavkem, např. U= 1,4.
Zpracovávám PENB a následně energ. a ekolog.hodnocení. Jde ve výsledku o téměř zanedbatelný rozdíl (většinou 2 vstupní dveře o celk. ploše okolo 5m2).
Mám obavy, aby při návrhu dveří s vyšším koefic. U nebylo toto považováno za chybu, která způsobí odmítnutí dotace. Tento případ jsem zažil u projektu MŽP, prior.osa 5.1 pro veřejné budovy.

Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den pane inženýre,

z Vašeho dotazu není jasné v které hladině podpory bude na objekt z IROP žádáno.

Požadované hodnoty dle ČSN 730540-2:2011 je třeba, plnit vždy, pokud (např. památková péče či požární předpisy nestanoví jinak). Dle specifických pravidel pro žadatele a příjemce je tento požadavek na UN,20 uveden pouze u hladiny 2) vztahující se na budovy, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo v památkové zóně. V Tomto ohledu budou podpořeny a uznány jen změny splňující UN,20.

Pro ostatní budovy není třeba plnit co se týče součinitele prostupu tepla doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540-2, stačí plnit požadované hodnoty. Podmínkou zde je plnění požadavků na energetickou náročnost celé budovy podle písm. a) nebo b) odst. 2, §6 vyhl. č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov. Výjimkou je hladina podpory 1c) pro budovy, kde plánovaná opatření mají úsporu celkové dodané energie >20%. Zde je ovšem třeba plnit 0,95 násobek doporučené hodnoty.

V případě, že je třeba plnit hodnoty U záleží také na zónování objektu. Pokud vstupní dveře tvoří dělící konstrukci mezi exteriérem a nevytápěnou zónou, není požadavek ČSN 73 0540-2 stanoven. Pokud by se jednalo o dělící konstrukci mezi vytápěným prostorem a prostorem temperovaným je požadavek na součinitel prostupu tepla upravován na základě teploty dle kapitoly 5.2, tabulky 4 ČSN 73 0540-2. Požadovaný součinitel prostupu tepla na dveře je U=1,7 W/m2.K. Dveře s touto hodnotou můžete použít v oblasti podpory 1a) a 1b). V případě podpory 1c) je použít nemůžete, nedoložíte-li, že na tuto konstrukci jsou kladeny jiné požadavky (požár, památková ochrana), které splnění požadavku znemožňují.

s pozdravem
Michal Čejka
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk