Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.16 / dotaz č. 73000
Dobrý den,
můj dotaz zní:
1)Je nutno zateplit lodžie panelového domu materiálem o tloušce 14-16cm? Jde o zeď mezi lodžií a jídelním koutem a o zeď okolo oken a dveří lodžie (tedy vnitřní část lodžie). Bylo nám toto řečeno, že prý z důvodu,aby nevznikal tepelný most. Máme lodžie pouze 3m, tedy každý kousek místa se snažíme ušetřit.
2)Jaký byste doporučili materiál na zateplení panelového domu, aby byl maximálně ekologický, prodyšný a zároveň max. funkční z hlediska tepelných úspor?

Dobrý den,
K vašim dotazům:
1) Lodžie jsou určitě vhodné zateplit. Pokud vám jde o zachování co největšího prostoru na lodžiích, doporučujeme použít pro zateplení těchto prostor fenolickou pěnu. Má velmi dobrou hodnotu součinitele tepelné vodivosti, takže stačí použít poloviční tloušťku oproti původně plánovanému zateplení (ve vašem případě by měla stačit tl. 70 mm - přesto je potřeba ověřit výpočtem).

2) Vašim požadavkům nejlépe vyhovuje izolace z minerální vlny. Její další výhodou je to, že je nehořlavá. V srpnu 2016 vstoupilo v platnost nové znění normy požární bezpečnosti ČSN 73 0810:2016, v níž, krom jiných změn, dochází k výrazné transformaci požadavků na používání hořlavých a nehořlavých tepelných izolantů v kontaktních zateplovacích systémech. Pokud pro zateplení použijete minerální vlnu, požadavky splníte a použijete pro celou plochu fasády jednotný materiál, což je i z hlediska instalace lepší, než když se materiály kombinují. Pokud byste použily minerální vlnu, je třeba aby i následující venkovní vrstvy byly tvořeny z prodyšných materiálů, aby nedocházelo k uzavření vlhkosti v konstrukci a následné tvorbě plísní. Nevýhodou minerální vlny jsou vyšší pořizovací náklady oproti polystyrenu.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk