Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.16 / dotaz č. 73209
Dobrý den,posledních pět let stejný problém. I když teploty klesnou jak je již tento týden, tak topit se nebude, protože pokyn na topení může pouze dát důvěrník pan XXX. Manžel ho požádal, ale on bouchl dveřmi. Volala jsem na družstvo, pan slíbil, že se postará, aby se topilo-bohužel opět se netopí. Dnes jsem volala na topenářství a zeptala se proč se netopí. Odpověděl mě výbušně, nepustil k mluvení a topit nebude vůbec až mu to povolí důvěrník. Věřím, že mě pomůžete a hlavně proč s topením disponuje důvěrník,který má koupený byt do vlastnictví po nás.Ještě chci doplnit,že na můj zdravotní stav to vůbec nepřidá, ba zhorší, i když jsem odoperovaná 2x na voj.klinice ve Sřešovicích-musím mít pravidelný spánek, což nejde, dnes v noci pouze 7 stupnu. Děkuji Vám předem.
Dobrý den paní Procházková.
Pokud bydlíte v domě, který je napojen na centrální vytápění, pak má začátek i konec topné sezony určitá pravidla.
Tato pravidla určuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., která určuje závazná pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody. Dále vyhláška uvádí měrné ukazatele spotřeby tepla pro vytápění a přípravu teplé vody, ale také požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji určenými k regulaci dodávky tepelné energie.
Vyhláška uvádí dvě data, která jsou pro vytápění důležitá. Jsou to 1. září a 31. května. První datum uvádí začátek topné sezony, druhé pak jeho konec. Neznamená to však, že ihned 1. září se začne s vytápěním. Vyhláška totiž dále uvádí, že dodávka tepelné energie začne v topné sezoně v okamžiku, kdy teplota vzduchu klesne pod +13 °C. Ovšem pozor, musí k tomu dojít dva následující dny po sobě, a pokud předpověď počasí nepředpokládá v následujících dnech zvýšení teploty nad +13 °C. Pokud je ve vašem objektu pro vytápění odpovědná osoba - důvěrník (mělo by být uvedeno ve smlouvě s dodavatelem tepla), který neakceptuje výše uvedenou vyhlášku, bude zřejmě zapotřebí s ostatními spolubydlícími zvážit jeho setrvání v této funkci. Děkuji Vám za Vaši připomínku a přeji zdárné vyřešení tohoto případu. EKIS Zlín
Odpovídá:  Ing. Martin Červinka* - EKIS Zlín
Téma:  Ostatní
tisk