Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.16 / dotaz č. 73296
Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat máme řadový rodinný dům z 90. let, kde složení zdi je následující ze vnitř: omítka, předezdívka cihla 6cm, polystyren 3cm, nosná zeď 30cm z plných cihel, 3cm polystyren, silná vrstva omítky 3cm. Doporučili byste fasádu z venku zateplit další vrstvou polystyrenu a případně jak velkou? A ještě jeden dotaz, který se týká oken. Zvažujeme posunutí nových oken až na kraj nosné zdi. Současné ostění z vnější strany je také ve struktuře 3cm polystyrenu a 3cm omítka. Máte zkušenost s položením oken na polystyren nebo byste doporučil raději odstranit a okna dát přímo na zeď. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Podle přibližného výpočtu má konstrukce vaší stěny součinitel prostupu tepla U = 0.45 W./m2.K. NEVYHOVUJE proto požadované hodnotě 0.3 (ČSN 73 0540-2:2011). Horší věc je, že díky tepelné izolaci na vnitřní straně konstrukce a zcela nedostatečné vrstvě tepelné izolace na vnější straně fasády má při teplotách pod přibližně -5°C cihlová stěna teplotu pod rosným bodem a může tam docházet ke kondenzaci. Při teplotách pod asi -13°C pak může vlhkost na vnější straně stěny (pod vrstvou PS) dokonce zamrzat. Z průběhu teplot v konstrukci nelze pochopitelně dovodit, že tam opravdu k nějaké větší kondenzaci dochází, záleží ještě na tom jaké jsou difúzní vlastnosti použitých materiálů. Pokud bychom ale předpokládali, že pěnový PS použitý na vnější straně je stejný typ jako ten na vnitřní straně, pak je vysoce pravděpodobné, že ke kondenzaci ve stěně dochází. Vrstva PS z vnitřní strany pod přizdívkou totiž patrně nebude tak těsná jako fasáda a je také přerušena u podlahy a stropu. Jak to je s vlhkostí doopravdy to by se muselo během zimy zjistit na místě vhodnou sondou pro měření vlhkosti. Zateplení z vnější strany by uvedené problémy vyřešilo. Kontaktní izolace fasády například deskami šedého pěnového polystyrénu o tloušťce 12cm (nebo bílý PS 14cm) by kondenzaci vlhkosti v konstrukci zabránila.
Pokud se bude dělat celkové zateplení a při eventuelním využití dotačního programu Zelená úsporám bych doporučil použít raději tloušťku 16 až 20cm t.j. standard obvodového zdiva pro pasivní domy (http://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2). Při použití takovéto tloušťky PS bude optimální umístit okna do vrstvy tepelné izolace (před současnou omítku). Používají se k tomu speciální "kastlíky" (viz např. http://www.slavona.cz/montaze-oken-dveri/predsazena-montaz-oken-progression-do-osb-kastliku.html).
Pro nějakou detailnější poradu bych potřeboval více informací o domě .Pokud tedy máte ještě nějaké dotazy nebo nejasnosti zavolejte a zkusíme to vyřešit interaktivně.
Mgr.K.Murtinger
tel603731139