Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.16 / dotaz č. 73459
Dobrý den.
Počítám PENB na nástavbu nového pavilonu jazyků na budově gymnázia GFK v Plzni. Zadávám ho v Energetice jako novou budovu. Objekt gymnázia GFK (skládá se z více vzájemně propojených nebo přímo k sobě přistavených částí - tělocvična, jídelna, základní škola, gymnázium apod.) je napojen na CZT a má osazenou předávací stanici o výkonu 400+150kW (topení+TV).

Je nutné zpracovávat energetický posudek?

Já si myslím, že ne. Objekt podle mně nemá vlastní zdroj tepla (kotelnu), ale zdrojem tepla je CZT.

Jak je to prosím správně?

Děkuji !!!

Dobrý den,
zákon povinnost zpracovat energetický posudek definuje takto:
(1) Stavebník, společenství vlastníků jednotek nebo vlastník budovy nebo energetického hospodářství zajistí energetický posudek pro
a) posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie při výstavbě nových budov nebo při větší změně dokončené budovy se zdrojem energie s instalovaným tepelným výkonem vyšším než 200 kW, pokud se nejedná o alternativní systém dodávek energie nebo při přechodu z alternativního systému dodávek energie na jiný než alternativní systém dodávek energie,

Ve Vašem případě je potřeba nástavbu stávající školy chápat jako změnu dokončené budovy, zřejmě se ale nebude jednat o větší změnu dokončené budovy. Ta je definována podílem plochy obálky budovy, které se změna týká. Nástavba zřejmě nenavýší plochu obálky budovy o více než 25%. Z tohoto pohledu by vlastně na nástavbu vůbec nemusel být ani PENB a tedy ani energetický posudek. Je ale možné, že je PENB vyžadován stavebním úřadem. Pro otázku, zda je tedy k PENB potřeba ještě energetický posudek, jsou klíčové - velikost zdroje (zda není vyšší než 200 kW) a jeho typ (zda je či není alternativní zdroj).

Předávací stanice CZT má sice výkon vyšší než 200 kW, ale jedná se o alternativní zdroj. Předpokládám, že nástavba bude také napojena na CZT. Pak určitě není energetický posudek potřeba. V případě, že by byla nástavba vytápěna samostatně jiným než alternativním zdrojem, pak rozhoduje jeho velikost. Pokud by tento zdroj byl do 200 kW, což předpokládám, tak znovu není energetický posudek nutný. Energetický posudek by tedy byl nutný pouze v případě, že nástavba by byla vytápěna jiným než alternativním zdrojem vyšším než 200 kW.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk