Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.16 / dotaz č. 73555
Dobrý den.
Bydlím ve 4patrovém bytovém domě (starší zástavba, cihla, nezateplený). Naše bytové družstvo uvažuje o celoplošném zateplení podlahy půdy (10 cm polystyrenu nebo 5 cm pěny Purex NG 0428). Dotazy:
1. Je tato tl. izolace dostačující?
2. Projeví se tato investice ve spotřebě plynu na topení i v přízemních bytech a jak? Případně v ostatních patrech?
Děkuji za radu
Dobrý den pane Petříku,
děkuji za dotaz a abych odpověděla na Váš první dotaz, potřebovala bych znát několik věcí. Tloušťka potřebného izolantu se odvíjí od přesné skladby stropní konstrukce a součinitele tepelné vodivosti (lambda D) dané izolace (druh izolace jste napsal). Výběr izolace také ovlivňuje i samotný půdní prostor - zda je větraný či ne a nebo je temperován (vytápěn), zda jej chcete po zateplení využívat atd. V nespolední řadě také rozhoduje cena. Zateplením konstrukce musí být splněn normový požadavek na doporučenou hodnotu, který je nutno ověřit výpočtem. Pokud budete chtít, můžete mi zaslat skladbu Vaší stropní konstrukce a výpočtem bych Vám stanovila potřebnou tloušťku. V případě, že je Váš půdní prostor dostatečně větraný, osobně bych použila spíše izolaci z pur pěny. Ale takhle je těžké říci, co by pro vás bylo lepší.
K druhému dotazu. Pokud se ptáte, zda zateplením stropní konstrukce dojde ke snížení spotřeby plynu pro celý dům, pak zateplením dojde úspoře. Pokud se ptáte, zda dojde k úspoře v jednotlivých bytech, tak k výrazné úspoře na teple dojde v bytech navazující na stropní konstrukci - tedy v bytech v posledním podlaží. Ostatní byty také něco málo ušetří, neboť nebude tak velká tepelná ztráta ve společných prostorách. Nejhůře na tom pak budou byty v prvním podlaží. Pokud jsou to byty nad sklepem, pak bych Vám doporučila zvážení, zda nechcete zateplit i strop ve sklepě. Pokud jsou to byty v prvním nadzemním podlaží ležící na zemině, pak bych Vám doporučila celkové zateplení objektu. Tím by došlo k výrázným úsporám u všech bytů zároveň.
Kdyby jste ještě cokoliv potřeboval, jsem Vám k dispozici.

Děkuji za dotaz a přeji pěkný den.
S pozdravem
Ing. Lenka Tichopádová

Odpovídá:  Ing. Lenka Tichopádová* - EKIS Ostrava KEA tisk