Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.16 / dotaz č. 73588
Mám projekt na jednopodlažní bungalov a rozhoduji se, jestli jednovrstvé zdivo Porothrem TProfi s miner. vatou nebo sendvič cihla+polystyren. Můžete sdělit výhody/nevýhody jednotlivých variant. Nebo raději návštěva u vás? Konzultační hodiny jenom út a čt od 13-17 hodin?
Děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Obě varianty jsou v zásadě možné. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Při rozhodování hraje roli jaké energetické třídy chcete u vaší stavby dosáhnout. S rostoucí kvalitou konstrukcí se snižují nároky stavby na vytápění, ale rostou náklady na její výstavbu. Jedná se o nákladově optimální úroveň, kdy obě proti sobě jdoucí křivky se protnou v optimálním bodě. Rozhodování není snadné, ale obě křivky jsou závislé na penězích, jen některé musíme vydat hned a jiné během let. Zvažovat je tedy třeba i ekonomickou návratnost.
Stoupající kvality obvodových stěn lze dosáhnout u obou vámi navržených variant. U tvárnic T Profi Dryfix toho lze dosáhnout rostoucí tloušťkou zdiva (300, 380, 440, 500 mm). Součinitel prostupu tepla zdiva bez omítek je u těchto bloků úctyhodný (ve stejném pořadí - 0,23; 0,19; 0,17; 0,15 W/m2K) a splňují ve všech tloušťkách požadavky normy 730540-2 Tepelná ochrana budov na doporučené hodnoty součinitel prostupu tepla Urec,20. Vážená laboratorní neprůzvučnost Rw je uváděna pouze bez omítek (nutno posoudit s konkrétními omítkami). Cena odpovídá kvalitě (od 1679 do 2745 Kč/m2 s DPH a lepidlem Dryfix v ceně).
U sendvičového zdiva se růst kvality zajišťuje většinou pouze tloušťkou izolantu (vaty nebo polystyrenu). Nosná část je buď z tenčích cihelných bloků tl. 200 – 250 mm (cenově méně výhodné kvůli ceně bloků), dále z vápenopískových cihel VPC tl. 175 – 240 mm (nutno uvážit pracnost zdění) má ale dobrou akumulaci tepla a vzduchovou neprůzvučnost. V neposlední řadě je to cenově oblíbený pórobeton. Má snadnou manipulaci a není ho nutné tolik zateplovat pro lepší tepelně technické vlastnosti. Pórobeton má nižší akumulaci tepla a vzduchovou neprůzvučnost. Nevýhodou u sendvičových variant je nutnost tepelně technického, zvukového a statického posouzení. Konzultace je jistě vhodná, poradenství EKIS je v pondělí a ve středu od 14-17 hod. (nutné telefonické objednání).

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice