Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.16 / dotaz č. 73648
Dobrý den
Jsme BD a mám na Vás dotaz ohledně dodávky tepla do domu. Máme podezření, že dochází k ovliňování dodávky tepla do bytu. Dochází ke spožďování zahajení topné sezony o několik dnů proti zahájené topné sezony teplarenskou společnosti a zkrácení topné sezony na jaře.Projevuje se to nefunkčním topením v celém bytě na podzim a po reklamaci u správce domu, že nejede topení, mi bylo sdělěno, že je topení zavzdušněno v koupelně ( máme registr ).Z jakého důvodu došlo k zavdušnění registru, nikdy předtím se to neprovádělo. Po odvzdušnění topení v koupelně, začlo topit topení v celém bytě. V pokojích máme termostatické
ventily. Co můžeme dělat, pokud dochází k manipulaci s dodávkou tepla? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Podle vyhlášky Ministerstva obchodu a průmyslu začíná otopné období na území ČR 1. září a končí 31. května. Dodávka tepelné energie v otopném období začíná, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušné lokalitě klesne pod +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 °C pro následující den. Vytápění se omezí nebo přeruší v otopném období tehdy, jestliže průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles této teploty pro následující den. Při následném poklesu průměrné denní teploty venkovního vzduchu pod +13 °C se vytápění obnoví. Pro určení spotřeby tepla na vytápění v dané otopné sezóně se používá charakteristika počet denostupňů, na základě které lze také provést porovnávání intenzity jednotlivých zimních období mezi sebou. Počet denostupňů otopného období vychází z počtu topných dní a rozdílu průměrné venkovní teploty v topných dnech a průměrné vnitřní teploty.

Co se týká zavzdušnění topení, tak to dochází kvůli vzduchovým bublinám. Ty se usazují v nejvyšších bodech radiátoru a při vytápění pak topné těleso zůstává vlahé nebo částečně studené. Odvzdušnění topení je jednoduchým řešením, jak do domu či bytu vrátit tu správnou tepelnou pohodu. Podmínky pro správné odvzdušnění topení - Na radiátoru nejprve zcela uzavřete termostatický ventil, následně pootevřete odvzdušňovací ventil a počkejte, až z radiátorů přestane unikat vzduch – voda ze zpátečky postupně vytlačuje vzduch z radiátoru potud, až z odvzdušňovacího ventilu odchází jen voda. Jakmile z radiátoru začne téct voda, odvzdušňovací ventil opět zavřete a nastavte termostatický ventil na požadovanou polohu. Tím je odvzdušnění topení hotovo, nicméně odborníci doporučují tento postup po pár dnech alespoň jednou opakovat.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk