Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.16 / dotaz č. 74111
Rádi bychom provedli zateplení obvodového pláště bytového domu,včetně výměny cca 15ks oken a chtěli bychom dosáhnout na dotace pro zateplení.Jedná se o bytový 3podlažní dům,dva vchody ,19 bytových jednotek.Plocha fasády je cca 1200m2.Střecha plochá,Energetický štitek PENB vlastníme.Chtěli bychom provést Energetický audit,vypracování PD s návrhem izolantu.Položkový rozpočet.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Na bytové domy je vyhlášena dotace IROP (Integrovaný regionální operační program). Dotační program IROP má tři oblasti s danými požadavky. Např. úspora celkové dodané energie musí být vyšší než 20% a zároveň zateplované konstrukce musí mít součinitel prostupu tepla U menší nebo rovno hodnotě 0,95x doporučená hodnota součinitele prostupu tepla dle normy.
V první řadě by bylo vhodné provést předběžné posouzení plánovaných opatření ve vztahu s dotačními požadavky. Tímto by bylo stanoveno minimální požadované opatření pro splnění podmínek IROP a následně poté by mohlo dojít ke zpracování projektové dokumentace s položkovým rozpočtem.
Pro předběžné posouzení je nutné doložit stávající dokumentaci bytového domu (výkresová dokumentace, popis jednotlivých konstrukcí a technického systému budovy). Nebudou-li tyto dokumenty k dispozici, muselo by dojít k zaměření bytového domu.
Předběžné posouzení mohou provést energetičtí specialisté. Projektovou dokumentaci poté musí zpracovat autorizovaní inženýři v oblasti pozemních staveb.

S pozdravem
Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk