Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.16 / dotaz č. 74163
Dobrý den,mám pronajatý nebyt.prostor a prodávám potraviny. Prý musím taky topit a mám si tedy větrat,jinak zaplatím nejvíce. Existuje výjimka pro tento případ? Nebo musím větrat PÁNU BOHU do oken? Děkuji za radu.
Vážená paní,
topit a větrat byste měla ve svém zájmu a v zájmu svých zákazníků. Studené zdi (kvůli nedostatečnému topení) a vysoká vlhkost (kvůli nedostatečnému větrání) jsou výborné prostředí pro růst písní. Pokud si zákazníci v prodejně potravin všimnou plísně (nebo ucítí plesnivý zápach), asi už příště nakupovat nepřijdou. Navíc jsou tu hygienické předpisy, které stanovují požadavky na vytápění a větrání skladů potravin a prodejen. Zejména jde o Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin a Zákon o potravinách č 110/1997 Sb.

Pro majitele nebytových prostor by plíseň znamenala poškození nemovitosti a mohl by po vás oprávněně chtít náhradu nebo třeba uhradit sanaci (otlučení napadených omítek, nové omítky + vymalování).

Doporučujeme pořídit za několik stokorun alespoň dva teploměry s vlhkoměrem (jeden pro prodejnu, další pro sklad a případně jiné prostory) a topit a větrat tak, aby se teplota v prodejně udržovala v rozmezí +16 až +20°C a vlhkost nepřekračovala dlouhodobě 60 až 70 %. Ve skladech může být teplota okolo +15°C, ale vlhkost by neměla přesahovat 70 %.

Přejeme úspěšné podnikání!
Jan Truxa, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk