Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.16 / dotaz č. 74232
Dobrý den, plánujeme přístavbu k rodinnému domu, který je postaven jako NED., Přístavba je přízemní a obsahuje jednak obytnou část s 2 pokoji a koupelnou. Dále obsahuje nevytápěnou dílnu/sklad. Součástí skladu je i malá místnost, která by měla sloužit na skladování ovoce (jakýsi nadzemní sklep). Dotaz zní: 1. Zateplovat dílnu? Plán je postavit ji z nějakých cihlových tvárnic (Porotherm apod) a nezateplovat podlahu, aby ji částečně temperovala země pod přístavbou. Střechu určitě zateplit 2. Nebo zateplit jen tu část, co plní funkci sklepa? A postavit tuto část z něčeho akumulačního (jako třeba beton tvárnice vylité betonem)?
3. Dílna/sklad jako takový slouží k uskladnění nářadí, kol, nábytku apod a k občasným kutilským pracem (snad i v zimě - tj. pustit si tam příležitostně např. přímotop?) Děkuji
1a. Pokud se v dílně bude pracovat jen příležitostně tak ji postavte z toho Porothermu a nezateplujte podlahu. Naopak můžete položit perimetrickou tepelnou izolace základů zvenku aby okrajové části podlahy a spodek stěn nepromrzaly. Pak ta podlaha bude opravdu prostor temperovat. Pokud se tam bude pracovat, pak by pro krátkodobé přitopení mohly dobře posloužit sálavé topné panely (http://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-elektrinou/11073-varianty-salaveho-elektrickeho-vytapeni), které dokáží rychle vytvořit tepelnou pohodu. Nepříjemná je při práci ta studená podlaha, dá se to řešit položením dřevěného roštu na místo kde se při práci stojí (před ponk nebo nějaké stroje). Tepelné sálání z panelů na stropě jejich povrch nahřeje a máte teplo shora i zdola.
1b.Také by bylo možné přistoupit k řešení opačně t.j. postavit stěny dílny z nějakých levných dutých betonových tvárnic a na stěny a strop použít vnitřní tepelnou izolaci (nejlépe asi pěnový polystyrém pokud tam není požární riziko). Podlahu izolovat jen v pásu asi 0,5 až 1 m kolem vnějších stěn a zbytek plochy použít jako zdroj tepla k "temperování". Tepelná kapacita zevnitř izolovaných stěn je velice malá a díky tomu by se prostor poměrně rychle vyhřál v době kdy se tam zapne topení. Také byste mohli zaizolovat celou plochu podlahy; já jsem například izoloval podlahu v dílně ve sklepě extrudovaným polystyrenem a přímo na něj jsem lepil dlažbu (je to pohodlné a 5mm keramiky má jen malou tepelnou kapacitu oproti 3-5cm betonu). Kupodivu ty dlaždice lecos snesou (pád kladiva, ale ne pád kovadliny). U vnitřní izolace nastává problém v místech kde se stýká studená vnější stěna s vnitřním vzduchem, takže je vhodné vsazdit okna do vrstvy tepelné izolace a pečlivě se vyhnout všem tepelným mostům. Tímto systémem se staví i obytné domy (viz např. http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/10049-realizace-nakladove-a-energeticky-uspornych-domu-se-systemem-vnitrniho-zatepleni). Takto postavená dílna by poskytovala asi maximální možný komfort při minimální spotřebě energie při občasném používání.

2. Správně navrhujete tu část, která plní funkci sklepa postavit z tepelně-akumulačního materiálu a zvenku ji zateplit (zase včetně základů a také včetně místa kde přiléhá, nebo je napojena, na stěnu stávajícího domu). Cílem je vytvořit podmínky co nejvíce se podobající podzemnímu sklepu t.j. aby teplota uvnitř byla po většinu roku určována teplotou zeminy pod domem. Bohužel, pokud je ta plocha podlahy relativně malá vůči ploše stěn a stropu pak to není tak účinné jako klasický zapuštěný sklep. Eventuelně by bylo možné uvažovat o větrání toho "sklepa" pomocí improvizovaného vzduchového zemního výměníku (http://stavba.tzb-info.cz/technicke-zarizeni-budov-v-ned-a-epd/8357-energie-zeme-a-jeji-vyuziti-pro-predehrev-a-predchlazeni-vetraciho-vzduchu). To už je ale asi trochu přehnaně komplikované.
Pokud vám bude něco nejasné nebo budete mít ještě další dotazy, můžete mi zavolat.
S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk