Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.16 / dotaz č. 74504
dobrý den, chystáme nyní výstavbu nízkoenergetického domu u Pardubic. Ztráty prostupem (dle průkazu energetické náročnosti) jsou 2,7 kW, včetně ztráty větráním to bude okolo 3,5 kW. V projektu máme tepelné čerpadlo a teplovodní podl. topení. Chci ale tento systém změnit kvůli vysokým pořizovacím nákladům a malé životnosti na el. podlahové kabely + případnou fotovoltaiku na ohřev vody nebo savebox home. Zvažuji též krb pro pasivní domy jako záložní zdroj. Můžete mně prosím poradit ideální možnost vytápění a alternativní zdroj elektřiny pro náš přízemní bungalov se sedlovou střechou 156m2 + zimní zahrada 26m2? Děkuji.
Hezký den,

osobně se domnívám, že teplovodní systém je v domě přínosem, neboť nám umožňuje topnou vodu ohřívat všemi dostupnými zdroji energie (tuhým, plynným i kapalným palivem, elektřinou, sluneční energií). Poslední jmenovaný zdroj energie (sluneční energie) by mohl být v domě, s tak malou tepelnou ztrátou, vhodným dodatkovým zdrojem pro nízkoteplotní teplovodní vytápění a zároveň téměř celoročně zdrojem tepla pro užitkovou vodu. Fotovoltaický systém by zase mohl, zejména v letním období, být využit na pohon oběhových čerpadel solárního systému a na běžný provoz elektrospotřebičů v domácnosti.

Měli bychom si uvědomit, že termické kolektory mají ještě jednu schopnost, která se často neprezentuje a to je jejich větší výtěžnost při větším tepelném spádu (rozdíl teploty vody v přívodním a zpětném potrubí). To znamená, že můžeme získat více tepelné energie, než se obvykle uvádí, pokud máme možnost v době ohřevu vody slunečními kolektory vyrobené teplo odebírat a tím stále ochlazovat vodu ve zpětném potrubí, která je vytlačována do kolektoru. To je možné zejména při odběru tepla pro vytápění nízkoenergetického domu a při vhodně nadimenzované akumulační nádrži a za použití beztlakého solárního systému (tzv.Drain back system). Na tyto systémy lze získat dotaci v rámci program Nová zelená úsporám.

Fotovoltaické systémy jsou na tom obdobně, také potřebují vyrobenou energii efektivně využít, či uložit na pozdější využití. Proto se v poslední době propaguje jejich využití i pro ohřev užitkové vody a také ukládání vyrobené a nespotřebovávané elektřiny do baterií, což je také předmětem podpory v rámci programu Nová zelená úsporám.

Dá se říci, že oba výše uvedené solární systémy se v praxi osvědčily, mají svoje příznivce a jejich instalaci lze vřele doporučit, protože nám pomáhají zajistit úspory paliv a energií, šetřit naše peníze a navíc neznečišťují naše životní prostředí.

Krb je jistě zajímavý interiérový doplněk, ale pro efektivní vytápění je lepší si pořídit peletovou teplovodní krbovou vložku. Ta může být ve spojení s akumulační nádrží i hlavním zdrojem tepla pro dům. Navíc v kombinací s termickým solárním systémem můžete na jaře a na podzim ušetřit velké množství pelet. Také kombinace tepelného čerpadla a solárního termického systému je zajímavá (např. často na výstavách oceněná firma ROTEX (Daikin), viz např.firma IQenergy, nebo jiní dodavatelé).

S přátelským pozdravem, energetický poradce Lubomír Klobušník





Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk