Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.16 / dotaz č. 74611
Dobrý dem. Vlastním dřevěnou chatu, kterou bych chtěla nechat zateplit. Stěny chaty jsou složeny z trámků. Z venku jsou palubky pod kterýma je lepenka, pak je vzduchová mezera, dvou centimetrová hobra,sololit a zevnitř jsou sádrokartony. Chtěla bych se zeptat, zda je možné chatu zateplit z venku 10 cm polystyrenem, perlinkou a fasádou. Děkuji za odpověď
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Stává se pomalu trendem, že lidé tráví volný čas na chatě i v chladnějším období roku. Stěny chat postavených před mnoha lety tak přestávají vyhovovat požadavkům na tepelnou izolaci. U chaty není naštěstí nezbytně nutné dodržovat všechny požadavky norem ohledně tloušťky zateplení. Správně by zateplení mělo být navrženo na základě tepelně technického posouzení zateplované stěny, a to včetně vlhkostních poměrů ve stěně.
Z vašeho dotazu není vše úplně jasné. Sádrokarton je zřejmě novější vnitřní úprava povrchu upevněná na původní hobru a sololit? Vzduchová mezera je mezi nosnými sloupky stěny (trámky)? Jediná tepelná izolace ve stěně je tedy dvoucentimetrová hobra?
Zateplení z vnější strany je ve vašem případě jistě nejméně pracná varianta. Kontaktní zateplení polystyrenem na dřevěné obložení palubkami bych nicméně nedoporučoval, už kvůli možné nerovnosti podkladu a neznámé pevnosti připevnění palubek, případně jejich stavu. Raději bych zvolil tzv. provětrávanou fasádu s tepelnou izolací v dvojitém roštu, difúzně otevřenou větrotěsnou folií, větranou mezerou a opláštěním například z cementovláknitých nebo sádrovláknitých desek pro vnější prostředí. Tato varianta je však závislá na únosnosti sloupků stěny a přesahu střechy.
Pokud je vnější palubkové obložení zachovalé, tak by variantou mohlo být zateplení z vnitřní strany, mezi nosné sloupky stěny, pevnější vatou. Při obnovení vnitřního sádrokartonového obložení vložit pod sádrokarton parotěsnící folii. Jak jsem však uvedl v úvodu, je lépe si zateplení nechat navrhnout projektantem, který může vše zhodnotit přímo na místě.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk