Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.16 / dotaz č. 74617
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli plynoví kotel VIADRUS G25, o výkonu 18,75kW, odpovídá aktuálním předpisům a legislativě. Děkuji
Kotel VIADRUS G25 o výkonu 18,75kW se již nevyrábí. Lze říci, že v době výroby a prodeje na trhu odpovídal předpisům tehdy platným a české legislativě v té době platné.
Zdali tento typ kotle v nynější době odpovídá aktuální české legislativě, lze odpovědět takto: je možné jej nadále užívat, pokud budou dodrženy tyto obecné zásady provozu:
- pravidelná údržba a servis kotle
- správné napojení na topný systém v budově, včetně správného návrhu a zapojení zabezpečovacího zařízení
- správné napojení na systém rozvodu plynu v budově
Ale pokud nastane situace, že bude (z důvodu faktické neopravitelnosti kotle) nutná výměna tohoto typu plynového kotle za jiný plynový kotel, tak bude možné tento kotel vyměnit pouze za kotel kondenzační. Toto je předepsáno evropskou legislativou, která je i v České republice závazná.
Ale pokud budete chtít tento kotel vyměnit a přitom využít jakoukoliv formu státní dotace (resp. dotace z EU), tak po výměně kotle musí kompletní topný systém v budově (rep. kompletní systém na přípravu TUV v budově) splnit požadavky Nařízení Evropské komise č. 813/2013 a 814/2013 ve věci účinnosti kompletních systémů vytápění (resp. ve věci účinnosti kompletních systémů přípravy TUV).
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Juráček* - EKIS Boskovice VO revital
Téma:  Vytápění
tisk