Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.16 / dotaz č. 74769
Dobrý den.
Mám možnost koupit nové vchodové smrkové dveře.
A tak se chci zeptat jakou mají tepelnou vodivost.Tlouštka rámu a dveří je 50mm,vysušené jsou na 10% vlhkosti po celém obvodě je silikonové těsnění.
Vážený pane,
k výpočtu lze použít jednoduchý kalkulátor "Prostup tepla vícevrstvou konstrukcí a průběh teplot v konstrukci" http://stavba.tzb-
info.cz/tabulky-a-vypocty/140-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-konstrukci
Pokud tedy jsou dveře tvořeny 5cm smrkového dřeva pak vyjde hodnota U = 2.23 W.m-2.K-1. To je hodnota výrazně hořší než než mají moderní okna (doporučené U< 1,2) a pokud tyto dveře oddělují vytápěnou (či alespoň na 10 až 15°C temperovanou část domu jako je chodba či předsíň) od venkovního prostoru, tak je to z dnešního hlediska energeticky neúsporné. Také může docházet ke srážení vlhkosti na těchto dveřích.
Lepší řešení je použít namísto masivního dřeva sendvičovou konstrukci s kvalitní tepelnou izolací uvnitř. Na trhu je řada poměrně dobře tepelně izolujících dveří (zadejte do vyhledávače např. "dveře pro pasivní domy").
Existují i dveřní desky s tepelnou izolací z nichž vám může dveře na míru vyrobit běžný truhlář.
Pokud jsou dveře směrovány na jih (nebo JV,JZ) a jsou v zimě nezastíněné, pak mohou být energeticky výhodné prosklené dveře. Kvalitním trojsklo má totiž za uvedených podmínek v topné sezóně větší tepelé zisky než ztráty.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk