Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.16 / dotaz č. 75001
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jaké nejvhodnějsí zateplení by jste zvolili na novostavbu RD z cihel porotherm 44eko.Jedná se o 1 podlažní dům s obytným podkrovým a užitné ploše 130m2. Bude osazen okny s 3 sklem.Bez rekuperace.Vytápěn podlahovým topením a tepelným čerpadlem.Podlahy přízemí mají 20cm,v podkroví 15cm,Tepelná ztráta bez zateplení dle projektu cca 6.5KW při -17.C.Prostor pro okna je vylepen polystyrenem,nad okny překlady vario pro venkovní žaluzie.Nad 3m francouzkým oknem je to rešeno variem a nad ním traverzou(ta by mohla promrzat).Dům má 3 věnce(věncovka,10cm eps,vylito)Strop betonový golbeck spojeno a pak ještě horní věnec.Ve streše izolace 26cm vaty.Lokalita Žamberk.Jedná se mi o to,abych neměl následné problémy s rosným bodem a vlhnutím stěn do vnitř.Původně jsem nechtěl dávat žádný izolant,ale postupně mě každý přesvědčuje,že by blo lepší zateplit.Nechce se mi dávat 15cm EPS aby sedlová střecha měla vůbec nějaký přesah.Uvažoval jsem o co nejslabší izolaci,který by ale splňovala to to má.Vím,že někdo používá i 5cm-6cm EPS,ovšem to jsem se někde dočetl,že v žádném případě nedávat.
Byl mi doporučen minimálně 10-12cm bílý EPS,nebo 8-10cm šedý EPS nebo 8cm -10 otevřený systém baumit open.Myslíte,že by tato síla izolace byla dostačující,nebo by jste navrhovali jiné řešení?

Děkuji za vaši odpověd.
Dobry den,

ve věci Vašeho dotazu Vám poskytujeme tuto informaci.

Zdící materiál, který mate vybrán sám o sobe splňuje požadavky viz níže poslané vyhodnoceni.
Pokud samotné konstrukci chcete dopřát ještě lepši parametr, pak doporučujeme variantu s EPS GrayWall tl. 100 mm.
Důležité je ovšem si uvědomit, že nelze posuzovat obálku budovy jen za pomoci skladby steny.
Aby objekt fungoval cely kvalitně, je potřeba řešit stejným způsobem i zatepleni od země a do stropní případně střešní konstrukce.
A stejnou péči věnovat vyberu vyplní okenních a dveřních otvorů.

Z pohledu plísní tj. kondenzace v konstrukci se nemusíte obávat. Je ovšem důležité v objektu dodržovat výměnu vzduchu dle CSN


Konstrukce zdi U=0,236 W/m2K sama o sobě splňuje požadovanou tak i doporučenou hodnotu konstrukce.

Pro splnění základního limitního požadavku dle ČSN 73 0540-2
UN,20=0,30 W/m2K Urec,20=0,25 W/m2K

Pokud provedeme zateplení fasády budovy pomocí EPS GrayWall v tl. 100 mm dostaneme se na hodnotu U=0,15 W/m2K.

Pro splnění hodnoty pro pasivní domy
Upas=0,12 W/m2K Upas=0,18 W/m2K
Odpovídá:  Milan Turena* - EKIS Pardubice ETIK tisk