Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.16 / dotaz č. 75259
Dobrý den, vlastním novostavbu RD postavenou z cihelných bloků porotherm 44 ekoplus.
Firma mi i přes to,že údajně tuto cihlu již není třeba zateplovat doporučuje dodatečně zateplit a tak ucelit dům systémem baumit Open 6-8cm.Údajně omítky na porothermu bez zateplení rády praskají,dále jsou zde kastlíky na venkovní žaluzie,které by bylo snadnejší něčím překrýt,traverza nad 3m francouzkým okne,která by mohla promrzat...Chci se zeptat jestli by nebyl problém použít toto zateplení o síle 6-8cm z difuzního hlediska a následné kondenzace par?Nebo jestli by jste doporučili lepší řešení.
Dobrý den,
shodou okolností je podobná problematika rozebírána v odpovědích např. na nedávné dotazy č. 75001 a 74995. Tam je problém řešen z hlediska součinitele prostupu tepla obvodové stěny s případnou možností dosáhnout standardu pro pasivní budovy. Domnívám se však, že toto pravděpodobně není Vaším prvoplánovým problémem a že Váš dotaz směřuje spíše k technologickým rizikům, které by se mohly na stavbě z keramických bloků porotherm 44 ekoplus eventuálně vyskytnout.
1. Ve své odpovědi vycházím z toho, že keramické bloky porotherm 44 ekoplus jsou určeny pro jednovrstvé zdění a z hlediska tepelné ochrany je dodatečné zateplení zbytečné. V případě, že by se jednalo o zajištění kvalitnější tepelné ochrany, bylo by podstatně výhodnější již v projektu použít výrazně levnější zdivo menší tloušťky a požadovaný tepelný odpor zajistit příslušnou tloušťkou přidaného izolantu.
2. Pokud se týká praskání tenkovrstvých ušlechtilých omítek na keramických blocích (obecně - nezávisle na výrobci), mohu potvrdit, že jsem se opravdu setkal s popraskanou omítkou na zdi z bloků tloušťky 500 mm, pričemž praskliny přesně vyrýsovaly spáry mezi bloky. Nicméně nepředpokládám, že by se jednalo o obecný jev a určitě lze volbou správné technologie a druhu kvalitní omítky toto nebezpečí vyloučit.
3. K otázce tepelných mostů není možno se korespondenčním způsobem vyjádřit, toto je nutno prokonzultovat s projektantem. Záleží na tom, jak byly v projektu použity systémové prvky při řešení detailů, jak bylo ošetřeno případné nesystémové řešení a jak byla na stavbě dodržena technologická kázeň.
4. Použití systému Baumit Open nebo jiného přidaného izolantu nezpůsobí ve skladbě nadměrnou kondenzaci (přípustná kondenzace vzniká i ve zdi bez přidaného izolantu). Kondenzace není nutno se obávat, neboť v přípustné míře nikterak nenarušuje stavební materiál a kondenzát se nehromadí, nýbrž v závislosti na klimatických podmínkách periodicky vzniká a odpařuje se.
Závěr: dodatečné zateplení správně navržené a správně provedené stavby z keramických bloků porotherm 44 ekoplus není ekonomicky zdůvodnitelné, vynaložené náklady by byly energetickými úsporami nenávratné, resp. návratné v řádu mnoha desítek let. Ekonomický účinek se bude zhoršovat s cenou a tloušťkou izolantu. Důvodem může být potřeba odstranění nekvality popsané v bodě 3 a vynaložené náklady je možno považovat za vícenáklady. Jestliže tato situace nastane a bude řešena celoplošným zateplením, je možné v kritických místech místo standardního izolantu použít desky z tuhé polyisokyanurátové pěny (PIR).
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk