Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.16 / dotaz č. 75371
Dobrý den,mám zájem o FV elektrárnu na střeše RD, jaká je možnost kompletního zpracování ? (návrh,projekt,zhotovení,připojení do sítě,financování...) Vím že toto nabízí velcí dodavatelé (ČEZ), což není můj případ, a nebude mi např.ČEZ "házet klacky pod nohy" při odkupu přebytku nejsem-li jeho zákazník ? Děkuji
Hezký den,

komplexní zpracování návrhu FVE až po realizaci nabízí dnes již více firem. Je pravdou, že velcí dodavatelé to ostatním realizačním firmam nijak neulehčují a mnohdy může docházet ke zdržování ve formě poměrně zdlohavého vyjadřování k vyplněným dotazníkům týkajících se žádosti o připojení k distribuční soustavě. I přez výše uvedené se vyplatí FVE relizovat a osobně si myslím, že je to rozumná investice do domu.

Výhodou je, že dnes není licence od energetického regulačního úřadu (ERÚ) pro malou FVE postavenou pro potřebu rodinného domu již požadována. Přebytky můžete po dohodě s distribuční firmou dodávat do ditribuční sítě, ale není to již tak výhodné, jak to bývalo kdysi.

Výhodné je pro rodinný dům požádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), kdy nejlepší využití fotovoltaické elektrárny (FVE) pro rodinný dům (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Dotace NZÚ je zde v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč.

V dalším podprogramu C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1 je pro žadatele v NZÚ podpora 55 000,-Kč. Vyšší podpora je v podprogramu C3.5 a to 70 000,-Kč a v podprogramu C3.6 je podpora 100.000,.Kč, jak bylo výše uvedeno.

Nejlevnější je FVE pro ohřev vody, kdy může tento systém nahradit termický solární systém. Výhodou bude i možnost využití vyrobené elektřiny pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení. Dotace se týká odoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem. V tomto případě je možnost získat dotaci 35 000,-Kč. Zde nemusíte ani žádat distributora o připojovací podmínky, protože se jedná o tzv.ostrovní provoz.

Pokud se rozhodnete fotovoltaickou elektrárnu instalovat na Váš dům, svěřte vše odborníkům, kteří prodávají hotové fotovoltaické sety, jež jsou v praxi již odzkoušené a které mají dostupný servis. Vše doporučuji prokonzultovat s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během dne a to jak v pracovních dnech, tak i o víkendech.

Důležité je z jakých komponentů fotovoltaickou elektrárnu postavíte.

Instalovaný fotovoltaický systém musí být například vybaven technologií pro účinnou optimalizaci systému v závislosti
na zátěži (např. sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“).
Minimální účinnost (vztažena k celkové ploše fotovoltaického modulu) při standardních testovacích podmínkách
(STC1)) je:
– 15 % pro mono- a polykrystalické moduly;
– 10 % pro tenkovrstvé amorfní moduly.

Systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku v budově 1 700 kWh·rok-1.
Systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě tepelné energie. Minimální měrný objem instalovaného zásobníku teplé vody nebo akumulační nádrže je 80 l·kWp-1 instalovaného výkonu. Do objemu se nezapočítává objem zásobníku nebo akumulační nádrže, který je zároveň ohříván prostřednictvím termického solárního systému.

Systém musí být vybaven měničem s minimální účinností 94 % (Euro účinnost) a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98 %.

Dále je potřebné respektovat následující Společné podmínky oblasti podpory C:

Realizace opatření musí být prováděna dodavatelsky, a to dodavatelem s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu (certifikace).

Výše uvedené by Vám měla umět poskytnout každá solidní firma a pokud slibuje i vyřízení dotace měla by Vám výše uvedené garantovat.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce