Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.16 / dotaz č. 75838
Dobrý den,jsem osvč podnikatel, který pronajímá nebytové prostory .Mám povinnost od r.2015 instalovat měřiče tepla jednotlivým nájemníkům( kanceláře, sklady, výr.prostory) i když mám svojí vlastní plynovou kotelnu a na radiátorech termoregulační hlavice? Pokud ano, jak rozúčtovávat.

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Zákona č. 406/2000 Sb. ukládá povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov měřidly nebo přístroji registrujícími dodávku tepelné energie. V případě domů se společnou přípravou teplé vody pak musí být v každém prostoru vnitřní tepelná zařízení vybavena přístroji registrujícími dodávku tepelné energie. Registrujícími zařízeními jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění. Může tedy jít o tzv. poměrové indikátory. Výjimka z povinnosti je v případech, kdy instalace přístrojů, registrujících dodávku tepla, bude nákladově neefektivní.

Od ledna 2016 je účinná také nová vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., která přináší změny v dosavadním způsobu, jakým se v rozúčtovávají platby za teplo jednotlivým nájemníkům.

Je nově stanoveno procentní vyjádření tzv. základní a spotřební složky, je nově upravena výpočtová metoda při rozdílech v nákladech na vytápění. Tato vyhláška má za úkol lépe přizpůsobit právní úpravu rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu zákonu č. 67/2013 Sb., o službách, reagovat na požadavek povinné instalace měřidel a spravedlivějšího způsobu rozúčtování.

Rozdělení nákladů na dodávku teplé vody doznalo změn ve stanovení velikosti základní a spotřební složky. Zatímco dosud bylo 40 % nákladů rozpočítáno podle podlahové plochy jednotky a 60 % podle spotřeby, od zúčtovacího období 2016 se poměr mění na 30 % základní složka a 70 % spotřební složka.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk