Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.16 / dotaz č. 75897
dobry den ,máme barák starší, 140m2 plocha obytná a uvažujeme o tepelném čerpadlu. můžete mi poslat případně návrhy cen i s montáži a vyřízením zelené dotace ,díky.
Hezký den,

pokud chcete stanovit cenu tepelného čerpadla, je potřebné nejprve znát teplné ztráty Vašeho domu, které se počítají podle patřičných norem. Pokud tyto výpočty máte ve stávající projektové dokumentaci vytápění domu a nedošlo od té doby ke snížení tepelných ztrát domu dodatečným zateplením, můžete tyto hodnoty použít. Pokud ne, zodpovědně Vám toto může vypočítat a provést projektant vytápění nebo energetický expert znalý problematiky z oblasti stavební fyziky a tepelné techniky. Pak bude možné na základě zjištěných či vypočítaných hodnot tepelných ztrát domu navrhnout optimální výkon tepelného čerpadla. S ohledem na pořizovací náklady se nyní často používají tepelná čerpadla na principu vzduch voda, případně jejich kombinace se solárním termickým systémem.

Větinou se tepelné čerpadlo dimenzuje tak, aby pokrylo cca 60% potřebného tepelného výkonu pro pokrytí tepelných ztrát domu a zbývající výkon je získáván buď přímotopnými elektrickými tělesy, které jsou součástí tepelného čerpadla a nebo jiným teplným zdrojem (krbová kamna na dřevo nebo pelety, plynový kotel).

Jedná se o tzv. bod bivalence, kdy lze říci, že na základě dlouholetých zkušeností s provozem tepelných čerpadel je bod bivalence (venkovní teplota, do níž tepelnou ztrátu stačí plně pokrýt energie dodaná tepelným čerpadlem) v rozmezí teplot -7 °C až -10 °C. Pokud bychom tepelná čerpadla dimenzovali na pokrytí vypočtené tepelné ztráty objektu, byla by zbytečně předimenzována a drahá a tak se v praxi navrhuje kombinace tepelného čerpadla a bivalentního záložního zdroje, jímž je nejčastěji elektrické topné těleso (elektrický přímotop). Při provozu tepelného čerpadla je to potom tak, že do určité venkovní teploty se využívá jenom tepelné čerpadlo a pokud je výkon tepelného čerpadla nedostačující, připojí se bivalentní zdroj, aby dodal na vytápění chybějící tepelnou energii. Výpočet tepelných ztrát zohledňuje statisticky získávaná data o nejvyšších, nejnižších i průměrných celoročních venkovních teplotách v topném období pro různé oblasti v republice a je vypočítán na extrémní venkovní výpočtové teploty (například pro -12°C, -15°C,-18°C-dle lokalit). Protože se tyto nízké teploty během topné sezony vyskytují méně dní, stačí tepelné čerpadlo dům po většinu topné sezóny vytápt a jenom při velmi nízkých teplotách je potřebné využít další zdroj tepla.

Ceny tepelných čerpadel vzduch voda se pohybují od 70 tisíc korun do 200 tisíc korun, podle vybavení a výkonu (od 6 do 16 kW).

Doporučuji tedy zjistit, zda máte potřebné údaje o tepelných ztrátách domu a spojit se s projektantem vytápění, který Vám provede návrh na nový zdroj tepla. Až budete znát výkon a typ zdroje tepla můžete zjistit, kde nakoupit nejlevněji a kdo Vám nabízí i vyřízení dotace.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce