Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.16 / dotaz č. 76278
Dobrý den,
prosím o radu ve věci vlhkého pláště komína v interiéru novostavby. Interiér je otevřený až po střechu, jejíž skladba je v jednoduchosti SDK, 23 mm vata, betonové tašky. Komín je Schiedel UNI využíváný pouze pro krbová kamna, ve kterých se topí pouze dřevem. Komín vlhne (mokré mapy) v místech pod střechou a to zejména v chladném počasí (cca od +5 stupňů Celsia níže). Zatékání mohu vyloučit - řešeno a kontrolováno mnohokrát, navíc problém nesouvisí s deštěm. Pravděpodobně se bude jednat o tepelný most. Pokud ano, jak nejlépe problém odstranit?

Děkuji a zdravím
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
S největší pravděpodobností se bude jednat o neprovedení dokonale parotěsného napojení parozábrany zateplené střešní konstrukce (pod tepelnou izolací) na komínové těleso. Z interiéru proniká teplý vzduch nasycený vodními parami a ty se pak sráží na chladném komínovém tělese. Tomu odpovídá vznik problému při nízké venkovní teplotě. Tj. problém patrně bude v nesprávném provedení parotěsnící vrstvy v tomto místě.
230 mm tepelné izolace ve střeše sice z pohledu dnešní normy není nijak nadstandardní (předpokládám 230 mm TI, nikoliv 23), ale zároveň by nemělo jít o výrazný tepelný most. Problém tedy spíše bude jinde – viz výše.
Výrobce komínů Schiedel má v nabídce těsnící set, který tento detail přímo řeší. Set se skládá z jedné speciální fólie na vnější stranu prostupu, která je fixovaná ve střešní rovině kolem komína k pojistné folii. K utěsnění z vnitřní strany slouží druhá speciální folie, která se spojuje lepeným spojem s parotěsnou zábranou. Tím je zaručena potřebná těsnost celého prostupu. Samozřejmě v okamžiku, kdy je již komín proveden, není osazení těsnícího setu ideálním řešením, ale zkuste prověřit těsnost tohoto spoje a případně v tomto místě opravit parotěsné napojení interiérové parozábrany.
Neváhejte případně přímo kontaktovat dodavatele komínů, který Vám s případnou opravou jistě pomůže.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami
Téma:  Ostatní
tisk