Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.16 / dotaz č. 76287
Dobrý den,
našel jsem Vás na internetu a mám dotaz ohledně získání dotací na výměnu starých oken za okna nová od firmy Okna Macek a.s.. Můžete mi poradit a případně zaslat všechny podmínky, které bude nutné splnit nebo se domluvit na návštěvě a domluvit se osobně ? Děkuji
Dobrý den.
Samostatná dotace na výměnu oken v rodinném domě není vyhlášena. V současné době je pro veřejnost otevřena 3. výzva k podávání žádostí na podporu při zateplování budov programu Nová zelená úsporám. Dotace na zateplení jsou poskytovány majitelům rodinných domů. V rámci dotací na zateplení můžete obdržet i finanční podporu na výměnu oken a dveří. Výše dotace se odvíjí od dosažené energetické úspory a celkovými způsobilými výdaji na provedení opatření. Jako způsobilé se označují ty výdaje, které jsou definovány v podmínkách programu. Celkové způsobilé výdaje se pak počítají jako součet všech násobků všech měrných způsobilých výdajů (jsou definovány v podmínkách – pro výměnu oken a dveří je to od 2100 do 3800 Kč/m2 ploch otvorových výplní. Výše dotace je potom 30 až 50%, podle snížení měrné roční spotřeby tepla proti původnímu stavu. Odkaz na závazné pokyny:
http://www.novazelenausporam.cz/file/476/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_3_vyzva.pdf
V mnoha případech pouhá výměna otvorových výplní nepostačuje k tomu, aby bylo dosaženo požadovaných parametrů programu podpory a je proto nutno toto opatření kombinovat například se zateplením půdy, stropu nad posledním podlažím, fasády, podlahy a podobně.
Pokud byste chtěl předběžně posoudit reálnou možnost získání dotace, je možné navštívit naši kancelář EKIS v návštěvní dny, to je pondělí a středa, vždy od 13 do 17 hodiny, případně se domluvit předem telefonicky.
Odpovídá:  Ing. Jaromír Holub* - EKIS Vsetín Městský úřad tisk