Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.16 / dotaz č. 76368
obracím se na Vás s prosbou o radu - v roce 2014 jste pro naše SVJ zpracovával odborný energetický posudek, podle kterého -

Dům beze zbytku splňuje požadovanou měrnou spotřebu tepla ve smyslu Vyhlášky č. 194/2007 Sb. a to s velkou rezervou.

Podle studie ČVUT se na vybranou skupinu budov může vztáhnout výjimka vyjmout budovu z povinnosti instalovat "indikátory" tepla. Tou skupinou jsou tzv. velmi úsporné budovy. Co máme udělat, abychom se do této kategorie dostali? Podle PENB jsme budovou úspornou v kategorii "C". Nyní připravujeme velké investiční akce na výměnu starých oken za plastová a zasklení lodžií. Střechu už budeme mít letos také nově zateplenou.


Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
v současnosti platí, že povinnost instalovat indikátory spotřeby tepla nebo "měřiče" spotřeby tepla platí pro všechny bytové domy. Dokonce i pro ty, kde se nájemníci shodli, že teplo budou rozúčtovávat bez použití hodnot z indikátorů (třeba podle plochy bytů). Současný zákon č. 406/2000 Sb. výjimky nepřipouští.

Ve vámi zmiňované studii ČVUT se uvádí, že instalace indikátorů spotřeby tepla není ekonomicky výhodná např. u "budov s téměř nulovou spotřebou energie". Zda se tento závěr nějak odrazí v české legislativě, nemůžeme předjímat. Studii má Ministerstvo průmyslu a obchodu k dispozici už více než rok, a zatím se nic neděje.
download.mpo.cz/get/55071/62951/650284/priloha001.pdf

Pokud byste chtěli váš dům rekonstruovat tak, aby se dostal do kategorie "budova s téměř nulovou spotřebou energie", doporučujeme zajít osobně do naší poradny a novou investiční akci probrat s našimi poradci, protože i v rámci konzultace si můžete ujasnit rozsah a kvalitu zamýšlené investice. Lze zpracovat PENB pro různé navrhované investiční varianty a použít jej jako nástroj pro optimalizaci investice. Potom se můžete kvalifikovaně rozhodnout. PENB na větší změnu budovy budete potřebovat v každém případě i pro stavební povolení. Stávající PENB po rekonstrukci přestane platit.

S pozdravem
K. Srdečný, J. Beranovský

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk