Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.12.16 / dotaz č. 76369
Dobrý den,

řešíme způsob vytápění novostavby.
Nízkopodlažní domek, rozloha cca 200 m2 včetně dvojgaráže.

Naše představa:
tepelné čerpadlo vzduch-voda
vytápění v podlaze
v obývacím pokoji krbová kamna
na střeše solární kolektory spíš na ohřev teplé vody (sprchování, v budoucnu i bazénu)

Námi oslovená firma dává přednost kombinaci topení v podlaze a ve zdi/stěně
nedoporučuje radiátory

Jak by mělo podle Vás vypadat provozně nejvýhodnější řešení co se týče čerpadla (druh) a rozvodu tepla po domě.

Projekt stavby zatím není hotový, půdorys však ano, pokud budete chtít bližší informace nebo něco upřesnit kontaktujte mě. Děkuji
Vážený pane,
provozně nejvýhodnější by bylo netopit.

Ale vážně: na vytápění domu má každý jiné požadavky, podobně jako si každý dá do koupelny jiné obkladačky, ačkoli všechny fungují stejně. Zvažte, co všechno od vytápění budete chtít: třeba nízkou cenu, vysokou spolehlivost, bezobslužný provoz, rychlý zátop, nezávislost na síti, levný provoz, "neviditelnost" v interiéru... S těmito požadavky se pak poraďte s projektantem, který je nezávislý na dodavateli (nemá provizi z prodaných výrobků).

Obecně platí, že tepelné čerpadlo není moc vhodné kombinovat s radiátory. Teplota topné vody je nižší a radiátory tak vycházejí poměrně velké a tím i dražší. Ideální kombinace je s podlahovým vytápěním. Tady ale pozor - výkon je omezen plochou podlahy, takže třeba vysokou, bohatě prosklenou místnost podlahovka "neutáhne" a je potřeba přidat třeba stěnové topení či radiátor nebo teplovzdušné vytápění. V žádném případě si nenechte vnutit řešení se zvýšenou teplotou topné vody v podlaze - příliš teplá podlaha je nepříjemná a pro dlouhodobý pobyt nezdravá.
Podlahové vytápění se nedoporučuje pro ložnici a pracovnu, tam je vhodnější volit radiátory.
Stěnové vytápění lze dát jen na stěnu, k níž už nikdy později nepřistavíte nábytek, jinak by ztratilo funkci. A budete-li si tam chtít někdy pověsit obrázek, bude se vám hodit přesný plán rozvodu trubek! Pozor: pokud by mělo být na obvodové stěně, je potřeba ji izolovat mnohem lépe, než je běžné - teplota ve zdi je větší než v běžné stavbě a mizerná izolace znamená, že budete topit pánubohu do oken.

U krbových kamen je třeba důkladně zvážit budoucí provoz. Pokud by měla hrát roli hlavního zdroje, budete mít kotelnu v obýváku. Pokud by se v nich mělo topit jen občas, asi nebude mít smysl kupovat kamna s teplovodním výměníkem a zapojovat je do systému ústředního vytápění.

Solární systém na ohřev vody ztrácí smysl ve chvíli, kdy máte poměrně levné teplo z tepelného čerpadla. Pokud však uvažujete o ohřevu bazénu, zde už ho lze doporučit. Je vhodné připravit si stavbu tak, aby bylo možno solární systém v budoucnu namontovat bez větších ásahů (průchody pro potrubí a kabely, výstup na střechu, krov s možností kotvení apod.). Zkušenost je taková, že při stavbě domu bývá často překročen plánovaný rozpočet a solární systém se pak škrtá jako první věc.

Téma je široké a bylo by vhodnější řešit ho třeba bezplatnou osobní konzultací v některém středisku EKIS.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk