Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.16 / dotaz č. 76402
Dobrý den, chtěl bych provést zateplení RD minerální vatou, dům je z opuky. Dům je nahozen omítkou a hlazeným brizolitem. Cca 30% omítky je odfouknuto (na poklep vydává dutý zvuk), cca 5% omítky chybí.Jak upravit povrch před zateplením? Je lepší omítku otlouct a zateplit přímo na opuku? Nebo je výhodnější dohodit otlučená místa ? Nevadí pod zateplením, že je původní omítka místy odfouklá ? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,

vynikající pomůckou, kde naleznete odpověď na většinu dotazů je ČSN 73 2901 Provádění vnějších tepelně izolačních kompozitních systémů (4/2005). Bohužel však není bezplatně dostupná. Bezplatně dostupné jsou většinou montážní příručky výrobců. Ty jsou pak upraveny na specifický výrobek, přičemž uvedená ČSN by měla být respektována. Mezi dodavatele, kteří mají zpřístupněné montážní návody na webu patří např.: Dektrade, Weber, Baumit apod.

Konkrétně k Vašemu dotazu.

Na podklad pod kontaktní zateplovací systém je kladeno množství požadavků. Podklad musí být vyzrálý, bez prachu, mastnost, puchýřů, odlupujících se míst apod. Evidentně odfouklá omítka od podkladu musí být odstraněna. Pokud bude váš systém kotvený a současně lepený (nejčastější způsob řešení), požaduje se soudržnost podkladu v průměru 200 kPa a lokálně min 80 kPa. Pokud systém bude pouze lepený, nesmí omítka být podkladem vůbec a jakékoliv lokální úpravy podkladu musí mít prokazatelně zaručenou soudržnost 250 kPa. Lze předpokládat, že samotná opuka bude mít špatné parametry z hlediska soudržnosti, proto pouze lepený systém nelze doporučit. Určitě je třeba využít mechanické kotvení.

Shrnu-li to, určitě vadí když je omítka pod zateplením odfouklá, tomuto stavu je třeba se vyhnout.

Laicky lze ověřit přídržnost u neodfouklé omítky například oklepáním omítky kladívkem, pokud půjde oklepat snadno, požadavky nesplní. Samozřejmě tento postup nenahrazuje zkoušku. Odhad stavu Vaší omítky nelze provést z kanceláře. Z Vašeho popisu lze odhadovat, že i omítka neodfouklá nemá dostatečnou soudržnost s podkladem.

Z hlediska dotazu zateplení přímo na opuku. Opuka trpí vysokou nasákavostí a nízkou odolností proti zvětrávání. Přípustná hmotnostní vlhkost podkladu je dle údajů výrobců cca 5%, rovinnost podkladu se vyžaduje 20mm/m v případě lepení a kotvení. Důležité je tedy zajistit, aby se po zateplení oblast kondenzace vodních par nenacházela ve zdivu. To se prokáže tepelně vlhkostním výpočtem, hodně dodavatelů má pro různé typy zdiva a zateplovacího systému "předpočtené" funkční sestavy. Dále je třeba před zateplením vyřešit vady a poruchy jak statické, tak ty, které způsobují vlhnutí zdiva apod.

Chemické vlastnosti opuky vedou ke zhoršení přídržnosti zásaditých malt na bázi cementu na styku s opukou. I to může být důvodem stavu Vaší omítky. Bude tedy nutné konzultovat parametry lepidel a správkových materiálů s výrobcem a potvrdit si jejich vhodnost.

Na závěr připomínám, že všechny Vaše otázky by měl řešit projekt zateplovacího systému.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk