Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.16 / dotaz č. 76407
Dobrý den, máme projekt pasivního rodinného domu, kde je základová deska na pěnoskle, nicméně nás od realizace skoro všichni odrazují, že je to drahé a složité, že to nikdo neumí udělat.
Můžete nám prosím sdělit, jestli je lepší zvolit klasickou desku anebo na pěnoskle a jak velký cennový rozdíl může být. Uvítali bychom i doporučení na nějakou firmu či člověka, které realizace na pěnoskle dělá nebo je schopen je dozorovat.
Děkujeme
Dobrý den,
založení na železobetonové desce na drti z pěnového skla má hned několik výhod. Největšími výhodami je především umístění železobetonové desky uvnitř tepelně-izolační obálky domu, tak může veškerá její hmota spolupůsobit jako akumulace budovy. Další velkou výhodou je odstranění tepelného mostu v patě zdiva (tepelná obálka nám navazuje bez přerušení ve styku obvodová stěna a izolace pod deskou). A také není třeba řešit další vrstvy podlahy, je možné přímo železobetonovou desku využít jako hrubou podlahu, případně i jako konečnou nášlapnou desku.
Co se týče ceny, tak pokud do porovnání započteme i to, že již není nutné řešit přerušení tepelného mostu v patě zdiva (např. pěnosklem, speciálními tvarovkami atd.), a také vynechání izolace a s tím souvisejících vrstev v podlaze. Bude konečná cena porovnatelná. Navíc tím získáme obrovskou masu akumulace, která nám pomůže ke stabilitě domu jak v zimě tak v létě.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk