Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.12.16 / dotaz č. 76525
Dobrý den,
máme zpracovaný projekt pasivního rodinného domu, jehož základy jsou na pěnoskle. Všichni nás, ale straší, že to bude hrozně drahé, že to ani moc firem neumí udělat. Můžete nám prosím napsat alespoň odhadem cenové srovnání klasicky založené desky a desky na pěnoskle, o které víme, že je pro pasivní domy mnohem vhodnější. Děkujeme
Dle dostupných informací se nedá říct o kolik to bude dražší, ale dražší tu bude. To je spíše otázka na rozpočtáře, než na energetického specialistu.

K založení na pěnoskle, které je určitě bezvadné, má spoustu úskalí.
1) je nutno provádět firmou která má zkušenosti s tímto založením
2) je třeba znát dobře geologii dané lokality, jelikož je třeba dům zakládat na základové desce a ne na základových pásech jinak by to pěnosklo postrádalo smysl. Takže terén musí být rovinatý nikoliv svažitý aby nám dům někam "neodcestoval", a pak je třeba provést odvodnění základové spáry, aby nám v případě výskytu jílovitých zemin nedocházelo k jejich bobtnání atd., což může být taky velmi problematické.

Takže rozdíl v ceně by vám měl říct nějaký rozpočtář a na projektantovi je zdali tento systém založení je v dané lokalitě vhodné použít. Co se týče tepelných ztrát při založení na desce nebo na pásech s použitím zateplení XPS to bude totožné. Z hlediska úspor energií tedy jste schopni dosáhnout toho samého i při klasických systémech zateplení spodní stavby.

S pozdravem
Ing. Vladimír Cigánek
Odpovídá:  Ing. Vladimír Cigánek* - EKIS Ostrava EZE tisk