Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.16 / dotaz č. 76689
Dobrý den, prosím Vás, jaký bude asi rozdíl, když u nás budeme svítit LEDkami oproti běžným úsporným zářivkám? Máme byt 3+1, používáme "úsporky", ale nevím, zda se nám vyplatí koupit LEDky? Můžete to prosím nějak vyčíslit, kolik činí investice a kolik pak úspora a návratnost, dohadujeme se o tom se sousedkou, tak bych to ráda věděla a měla černé na bílém. A prosím Vás, na společné chodbě v panelovém domě, tam stačí obyčejná žárovka, když o úsporkách se říká, že se nemají často rozsvěcovat a vypínat? Děkuji Vám zdvořile za Vaši odpověď.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Rozdíl mezi spotřebou úsporné zářivky a LED zdrojem není tak velký, aby se vyplatilo je hned všechny nahradit. Doporučujeme je nechat dožít a postupně je nahradit LED zdroji. Hlavní úspora je v životnosti LED zdrojů, která se deklaruje jako více než desetinásobná oproti „úsporkám“. Investice se tudíž dříve nebo později jistě vrátí. Důležité je vybrat správný zdroj pro daný účel, takzvanou barvu světla. Lidské oko se vyvíjelo podle slunečního světla, proto je mu nejpříjemnější umělé světlo klasické žárovky. Led zdroje (ale i úsporky) nabízejí škálu od teple bílé – ta je vhodná pro obývací prostory – až po denní bílou – ta je vhodná pro pracovní místnosti.
Důležité je také časové využití daného prostoru. Tam, kde se svítí dlouho, je možné instalovat kompaktní zářivku, tam, kde pobýváme výjimečně a často se rozsvěcí a zhasíná, se více hodí halogenová žárovka. Ale pro oba jmenované případy se hodí i LED zdroj světla.
Aby byly naplněny uvedené předpoklady, je nutno dbát na kvalitu zdrojů, s výběrem pomůže i energetický štítek dodávaný se zdrojem a další údaje na obale jako příkon, světelný tok v lumenech, teplota chromatičnosti, podání barev, životnost v hodinách a počet spínacích cyklů.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk