Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.16 / dotaz č. 76690
Dobrý den, koupili jsme starší rodinný dům a chceme ho rekonstruovat. Uvažujeme o rekonstrukci na pasivní standard. Můžeme prosím čerpat nějaké dotace? Děkujeme.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Pro rekonstrukci stávajícího rodinného domu na dům s velmi nízkou spotřebou energie můžete čerpat podporu z dotačního programu Nová zelená úsporám, který administruje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Probíhající 3. Výzva byla vyhlášena 22. 10. 2015 a potrvá, budou-li prostředky až do 31. 12. 2021.
Pro Vás připadá v úvahu oblast podpory A.3 – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, vyžadující předpokládané procentní snížení potřeby tepla na vytápění o min. 60% a dosažení předepsaného průměrného součinitele tepla obálky budovy nebo měrné roční potřeby tepla. Zároveň je požadována instalace systému řízeného větrání s rekuperací tepla z odpadního vzduchu.
V případě, že dům je vytápěn kotlem na tuhá paliva s malou účinností, je požadována jeho náhrada.
K podání žádosti budete potřebovat spolupráci energetického specialisty s potřebným oprávněním a autorizovaného projektanta. Tato činnost je rovněž dotována. Bližší údaje na webových stránkách www.novazelenausporam.cz