Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.17 / dotaz č. 76785
Dobrý den,
zateplil jsem bez státni dotace 2 podlažní RD z CP v roce 2008 s ÚT plynovým obyčejním kotlem a tedy nedostatečne a to bílým fasádním polystyrénem 10 cm ze severní strany a 5 cm z ostatních stran se slikónizovanou omítkou a dotaz zní: jakým spusobem pokud možno bez odstraňování starého zateplení zvětšit tloušku zateplení po celé ploše na 15 cm a po znížení energetické náročnosti -znížení energetických stát jaký spůsob zvolit vytápění a je možné čerpat dotaci Zelená úsporám typu A a C na zateplení a výměnu zdroje tepla?Děkuji
Dobrý den, dodatečné zesílení tepelné izolace v zateplovacím systému je možné, ale toto řešení má spoustu úskalí a hodně záleží na provedení existujícího zateplení. Stávající zateplení musí být zejména bez jakéhokoliv mechanického poškození, bez napadení mikroorganismy, vlhkostí apod. Jsou kladeny nároky na rovinnost, soudržnost, způsob lepení stávající tepelné izolace atd. Muselo by se zmapovat kotevní schéma včetně způsobu lepení izolačních desek. Když se například zjistí, že stávající tepelná izolace je lepena pouze bodově, nelze doporučit další zesilování a takový systém je potřeba odstranit a provést zateplení znovu. Osobně bych tedy zesilování stávající tepelné izolace další vrstvou nedoporučoval. Minimálně rozhodně ne bez prohlídky odbornou firmou a předchozího celkového posouzení. Pak je otázkou, jestli je takový postup pro daný objekt ještě nějak zásadně finančně výhodnější než provedení kompletního nového zateplení.

Co se týká možností čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám podpora A, tak se domnívám, že bude obtížné zajistit minimální požadovanou úsporu energie na vytápění, která činí 20%. Vaše současné zateplení sice nesplňuje stávající normové požadavky, ale i tak značně snižuje tepelné ztráty. Dalším zvětšením tloušťky tepelné izolace by se samozřejmě tepelné ztráty dále snížily, ale nedomnívám se, že by potřeba tepla na vytápění klesla o oněch požadovaných min. 20% proti současnému stavu, což brání možnosti žádat o dotaci. S největší pravděpodobností by se musela provést nějaká další opatření, která by pomohla zajistit onu požadovanou minimální úsporu energie.

Podpora C se týká výměny stávajících zdrojů tepla na tuhá fosilní paliva. Vzhledem k tomu, že máte plynový kotel, nelze ve Vašem případě o tuto podporu žádat. V případě, že Vám stávající kotel už dosluhuje a chcete jej vyměnit, doporučoval bych Vám pořídit si plynový kondenzační kotel. V konkrétním návrhu je potřeba zohlednit výsledné tepelné ztráty objektu, Vaše požadavky na ohřev teplé vody a další.
Odpovídá:  Ing. Radek Novák* - EKIS Olomouc Slezák tisk