Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.17 / dotaz č. 76795
Dobrý den, mám dotaz následující: rodinný dům řadový,vnitřní, z r. 1975, půdorysné plochy 6x11m, střecha plochá spádů 5% od středu k okapům,strop nad 2.NP hurdiskový s omítkou, vrchem na hurdiskách slabý cem. potěr a vyrovnání do úrovně vrchu travers cihelnou drtí z cihel Týn z Týna, následně položena cedičová rohož tl.cca 6cm všitá k papíru. Nad tím byla vzduchová mezera asi 25cm výšky u okapu a 60cm u hřebenu, odvětraná v římsách vždy 5ks mřížek vel cca 4/8cm v jedné římse. Nad tím byly krokve 10/14cm ve spádu k okapům, bednění 25mm,asf.nepísk. lepenka a falcovaný pozink. plech. Vlez z patra do stropu není.
V roce 2010 jsem nechal udělat vstupní poklop 50/70cm do střešní krytiny pro možnost dalšího zateplení. Zateplení bylo provedeno foukanou izolací Magmarelax SVT tl.20cm. Mřížky v římsách
byly nově osazeny,a foukaná izolace v jejich místě stlačena, aby je nezakrývala.
Pro odvětrání v blízkosti hřebenu je výše uvedený vstupní poklop upraven tak že má po obvodě svislou větrací mezeru výšky cca 3-4cm, mezi rámem a poklopem a plechový poklop půdorysně rám překrývá s přesahem cca 3cm po obvodě a svisle pod vrch rámu také asi o 4cm níže. Jiné větrání ve hřebenu není.
V mrazivém počasí se po obvodě krajů poklopu vytváří rampouchy ledu. Toto i mé sousedy od zatepleníjejich střechy odrazuje. U sousedních střech kde není žádný poklop není samozřejmě nic vidět. Prosím o Váš názor a informaci čím mohou být tyto rampouchy vytvořeny,zda je to únikem tepla nebo vlhkosti z vnitřku domu a zda nebylo lepší ponechat střechu tak jak byla původně,bez větrání, případně nyní poklop upravit bez větrání, plným uzavřením. Parotěsná zábrana je podle mne tvořena souvislou vnitřní vápenocem. omítkou spodem na hurdiskách. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
V meziprostoru mezi zateplením a vlastním střešním pláštěm dochází ke kondenzaci vlhkosti vlivem rozdílu teplot mezi stropem s izolací a vlastním střešním pláštěm. Na nejstudenějším místě, tj. střešním poklopu s oplechováním, dochází k největší kondenzaci a následné tvorbě rampouchů. Částečně by pomohlo, aby vlastní poklop byl ze dřeva (např. modřínu) a chráněn proti vnějším vlivům zakrytím buď lepenkou se sklotextilní sítí nebo polykarbonátem s příslušným přesahem. Ke kondenzaci uvnitř prostoru bude docházet vždy a lze ji eliminovat dostatečným větráním.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk