Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.17 / dotaz č. 76824
Dobrý den,

chystám se rekonstruovat starou nevyužívanou rotu v bývalých kasárnách v Holýšově na ubytovnu. Chtěl bych kompletně vyměnit okna, dveře, zateplit celý objekt a udělat novou střechu vč. nového zdroje vytápění. Projekt máme rozpracovaný.

Chtěl jsem se zeptat, zda-li i na tuto budovu se vztahuje dotační program Zelená úsporám?

Díky. Hezký den.
Dobrý den,

na objekt, který není zkolaudovaný jako bytový dům resp. rodinný dům, nelze v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám nelze žádat. Tento dotační program je vyhrazen pro rodinné domy v rámci celé ČR a bytové domy stojící na území hlavního města Prahy. Na bytové domy lze žádat mimo území hlavního města Prahy v dotačním programu IROP. Jak jsem uvedl v předchozím textu musí se jednat o bytový dům. Přímo v IROP je uvedena tato definice bytového domu, kterou objekt, na který se dotace žádá, musí splňovat: "Výzva se vztahuje pouze na bytové domy, tj. budovy, které obsahují čtyři a více bytů, a ve kterých více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomu účelu určena."

Na tento typ objektů, by bylo za jistých podmínek možné žádat v dotačním programu OPŽP, je však nutné být určitým subjektem, aby bylo možné zde žádat, viz následující citace z oficiálního letáku:

"O dotaci mohou požádat obce a města, kraje, příspěvkové organizace, školská zařízení, neziskové organizace, dobrovolné svazky obcí a státní organizace. Úplný výčet subjektů, podmínky pro podání žádosti o dotaci a podrobnější informace si prostudujte v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014–2020 (dále jen „Pravidla pro žadatele a příjemce podpory“)."
Více se lze dočíst zde: http://www.opzp.cz/obecne-pokyny/dokumenty

S pozdravem
Ing. Morávková
Odpovídá:  Ing. Nicole Morávková* - EKIS Strakonice tisk