Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.17 / dotaz č. 76856
Dobrý den,žijeme ve 30 let starém panelovém domě (samostatně stojící, 12 pater po 7 bytech), který byl před 8 lety (nepříliš kvalitně) zateplen. Dům je vytápěn dálkovým teplem, na patě domu byl instalován výměník (směšovací uzel), kam je přiváděna voda z teplárny. Tato voda je mísena s vracející se vodou a pumpována do rozvodu topné soustavy domu. Chápu, že bez konkrétních údajů nelze říct spolehlivá přesná čísla, a proto Vás prosím o informaci, jaká nastavení pro teplotu otopové vody jsou v podobných domech obvykle používána (maximální a minimální teplota otopové vody ve výměníku, podle níž se řídí dočerpávání vody přiváděné teplárnou). Jaké máte zkušenosti s regulaci měnící teplotu otopové vody podle aktuálních venkovních teplot bez ohledu na teplotu vody z teplárny ve srovnání s fixním nastavením?
Vážená paní,
systém, který popisujete, se nazývá ekvitermní regulace a používá se desítky let. Jde totiž o jednoduchý způsob, jak snížit ztráty v rozvodech tepla v domě. Čím teplejší rozvody, tím větší ztráty. Je tedy výhodnější provozovat rozvody s co nejnižší teplotou.

Ústřední topení ve vašem domě je navrženo tak, aby při venkovní teplotě -15°C (platí pro Č. Budějovice) zajistilo v místnostech + 20°C (v koupelně +24°C, na chodbách +15°C). V takové chvíli by měla mít voda přiváděná do radiátoru teplotu +72,5°C (odhaduji podle dobové praxe). Pokud je venku třeba + 5°C, může mít radiátor nižší výkon a tedy mu stačí i nižší teplota topné vody. Zde se právě uplatňuje ekvitermní regulace.

Po zateplení domu lze výkon radiátorů a tedy i teplotu topné vody dále snížit. Po zateplení domu je tedy vždy nutné změnit nastavení ekvitermní regulace. Správně by to měl řešit projektant, v praxi se to obvykle nastavuje "od oka". V lepším případě se během provozu metodou pokus-omyl najde nejlepší nastavení, které zajistí dostatečné vytápění domu.

Pokud se někdy setkáme s objektem, kde se ekvitermní regulace nevyužívá, vždy doporučujeme ji zřídit. Úspora je 5% i vyšší. Provozovat rozvody celoročně na maximální teplotu není výhodné ani kvůli hydraulickému chování soustavy, musely by se významně regulovat průtoky, což více namáhá regulační prvky a celkově zhoršuje správné fungování vytápění.

Máme vyzkoušeno, že pokud se u zatepleného objektu nově nenastaví ekvitermní regulace, předpokládaná úspora tepla se většinou nedostaví, nebo jen z části.

Jak konkrétně jsou nastaveny teploty ve vašem domě, to vám řekne správce výměníku (někdy je to dodavatel tepla, někdy externí firma). S ním pak můžete domluvit nové nastavení, třeba v případě, že některé místnosti nejsou dostatečně vytápěny.

Více najdete např. v tomto článku:
http://vytapeni.tzb-info.cz/mereni-a-regulace/6294-ekvitermni-regulace-princip-a-vyuziti-v-systemech-regulace-vytapeni


Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk