Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76863
Dobrý den,

moc Vám děkuji za vstřícnou odpověď k dotazu č. 76727 (zateplení stropu nad nevytápěným prostorem). Moc nám to pomohlo. Chtěla bych Vám k tomu ještě položit doplňující otázky:

1) Pokud bychom použili místo polystyrenu vatu, nehrozí větší násákavost vlhkostí? Jde mi zejména garáž v zimě, kdy v garáži z auta taje sníh. Jinak zde vlhko není.

2) S tloušťkou zateplení stropů nemáme problém. Určitě dáme min. 16 cm doporučované izolace. Má význam dávat ještě silnější, např. 20 cm? Prostor na to máme, garáž má vyšší stropy. Ale aby to mělo ještě nějaký efekt a nebylo to vyhazování peněz za silnější izolaci...

3) Na Vaše doporučení zateplíme i kousek stěny od stropu dolů. Jaký materiál je vhodné použít na tento kousek zateplení stěny? Také polystyren či vatu jako u stropu? Nebo jsem ještě narazila na materiály typu Ytong Multipor či perforovaný polystyren. Nebyl by některý z těchto materiálů vhodnější právě na ten kousek na obvodových stěnách? Na zbytek stropů by se pak dal obyčejný polystyren či vata?

4) Radiátory v místnosti také určitě posílíme. Zde se chci zeptat, zda je vhodnější řešení posílit radiátory, nebo zda nevybourat v chladné místnosti horní betonovou podlahu a položit zde podlahové topení, které by bylo řešené smyčkou ze stávajících radiátorů.

5) Co přesně myslíte v závěru Vaší odpovědi "úpravou regulace"? Pouze osazení regulačních ventilů na radiátory, nebo ještě jiná opatření?

Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a odpovídám následující:

K 1: Minerální vatu je vhodné použít při zateplování z vnější strany, tj. nad stropem. Pokud budete zateplovat strop garáže směrem k vytápěnému prostoru, bude výhodnější použít polystyren EPS. V garáži se vzhledem k možnému zanesení sněhu dělají u stěn sběrné kanálky s odvodem do kanalizace, aby nedocházelo k zavlhání zdí.

K 2: Tloušťka tepelné izolace se řídí doporučením ČSN 730540 (2011). Větší tloušťkou izolace nic nezkazíte a cenově v tom není zásadní rozdíl.

K 3: Pokud se jedná o zateplení z vnější strany, doporučuji použít materiál BAUMIT OPEN nebo WEBER s perforací. Je však nutné použít ucelený systém včetně příslušného lepidla.

K 4: Radiátory u původního otopného systému byly navrženy na teplotní spád 90/70 °C. To u tepelného čerpadla nepřichází v úvahu, proto doporučuji zvětšit otopnou plochu. Pokud chcete topný výkon dohonit podlahovým topením, bude to příjemné, ale doporučuji napojení na samostatnou větev.

K 5: Vzhledem k tomu, že pro TČ je ideální teplota na radiátorech 50/40 °C nebo podlahové topení, doporučuji přepočítat otopný systém vzhledem k zateplení a upravit i příslušné otopné křivky na výstupu z regulace tepelného čerpadla.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný



Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk