Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.17 / dotaz č. 76879
Dobrý den.
Co je to bytový dům s velmi nízkou spotřebou energií - přesná definice.
Děkuji.
Dobrý den.

Norma ČSN 73 0540-2:2011 definuje budovy s velmi nízkou energetickou náročností. Obecně se jedná o domy s velmi dobrými parametry obálky budovy (neboli průměrný součinitel prostupu tepla Uem a součinitele prostupu tepla všech konstrukcí tvořící obálku budovy, blížící se požadavku pro pasivní domy) a s takovými zdroji na vytápění, ohřev teplé vody a větrání, které využívají obnovitelné zdroje energie. Tyto zdroje musí mít nízký faktor energetické přeměny.
Současně platí požadavky vyhlášky č. 78/2013 Sb. na energetickou náročnost nové budovy a budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Požadavky, jsou splněny, pokud hodnoty ukazatelů energetické náročnosti hodnocené budovy uvedené v § 3 odst. 1 písm. b), c) a e) nejsou vyšší než referenční hodnoty ukazatelů energetické náročnosti pro referenční budovu.
Budovy s téměř nulovou spotřebou energie mají požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla Uem daný hodnotou referenčního Uem, vynásobenou redukčním činitelem fR = 0,7. Výpočet primární neobnovitelné energie bude proveden s konstrukcemi dle požadavku na Uem a výsledná hodnota primární neobnovitelné energie bude redukována (redukce je dána typem objektu - pro bytové domy se uvádí snížení o 20%).

Přesná definice bytového domu s velmi nízkou spotřebou energií v platné legislativě není. Avšak dotační program Nová zelená úsporám s tímto označením budov v nové výzvě pracuje. V závazných pokynech NZÚ jsou dány požadavky, které tyto budovy musí jednoznačně splnit, aby bylo možné žádat o dotaci.
Jedná se o tyto parametry:
- měrná roční potřeba tepla na vytápění Ea <= 15 kWh/(m2.rok),
- měrná primární neobnovitelná energie Epn,a <= 90 kWh/(m2.rok),
- požadavky na hodnoty součinitele prostupu tepla okna,
- Uem <= 0,7 x Uem,r,
- průvzdušnost obálky budovy max. 0,6/hod., apod.
Přesný výčet všech požadavků je uveden v Závazných pokynech pro žadatele z programu NZÚ Bytové domy, odstavec 2.2.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk