Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76901
Dobrý den,mám starší patrový rodinný dům s dřevěnými stropy(omítka,rákos, desky ,dřevěné trámy a zvrchu zase desky ,které tvoří podlahu druhého vytápěného patra).Druhé patro je také vytápěné,ale vrchní pokoj není tak široký jak spodní(v šikmině střechy je postavená zed takže nalevo i napravo mám malé trojuhelníkové nevytápěné prostory).Omítka stropu spodního pokoje byla popraskaná,rohy kulaté.Tak jsem to tehdy při rekonstrukci vyřešil pěkně hloupě a to tak že jsem na strop zespodu nalepil pětku fasádní polystyren plus perlinku a omítku.V místech kde jsou nad polystyrenem vytápěné prostory možná problémy nebudou ,ale kde jsou nad pokojem malé trojůhelníkové nevytápěné prostory mohou být časem problémy.Myslím tím hlavně tepelné mosty mezi polystyrenem a zdí a možné kondenzace vlhkosti do zhlaví trámů.Chci to nějak vyřešit,ale nechce se mi strhávat polystyren spíš jsem uvažoval že bych v nevytápěných prostorech nad tímto prostorem sundal desky a do vzniklého prostoru mazi trámy(cca 25cm na výšku)nechal nafoukat izolaci.Foukaná izolace nepodléhá plísni je bez tepelných mostů a případné páry by mohly odcházet pryč.Jen nevím jestli mi to pomůže vyřešit obavu z kondenzování páry v zhlaví trámů.Prosím co by jste mi doporučili Vy.
Dobrý den,
takto řešený strop bude asi opravdu problémový. Jde o to, že když jsem si strop vymodeloval a vypočítal, tak i v ploše nevychází roční bilance zkondenzované páry (množství zkondenzované páry v zimě se přes léto nevypaří). U obvodových zdí to bude ještě markantnější. Váš návrh zateplení mezi trámy kondenzaci nepomůže, myslím že tím že nebude trám odvětraný se možný výskyt plísní ještě zhorší. Řešením měla být dokonalá parotěsná vrstva co nejblíž interiéru.
Řešením v ploše by mohlo být položit parotěsnou vrstvu na podlahu půdy a na ní položit dostatečnou vrstvu izolace, toto ovšem přinese akumulaci vlhkého vzduchu v dutině a kondenzaci právě v místě uložení trámů, pokud již nejsou dostatečně zateplené stěny.
Další řešení problému vyžaduje přesnější prozkoumání případně osobní konzultaci.
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk